Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere'nin Netanyahu Hakkındaki Yakalama Kararına İtirazını Çekmesi Bekleniyor

İngiltere'nin yeni hükümetinin, Netanyahu hakkında UCM'ye yaptığı itirazı geri çekeceği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 17:33
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 17:33

İngiltere'nin Netanyahu Hakkındaki Yakalama Kararına İtirazını Çekmesi Bekleniyor

İngiltere'de Yeni Hükümetin Yakalama Kararına İtirazı

İngiltere, liderliğini Keir Starmer'ın üstlendiği yeni hükümetin, bu hafta sonu Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından alınan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik yakalama kararına itirazını geri çekeceği iddia ediliyor.

The Times gazetesine göre, adı açıklanmayan iki yetkili, İngiltere'nin, UCM savcısının Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkartmasına yönelik önceki hükümetin itirazını geri çekeceğini belirtti. Starmer'ın liderliğindeki hükümet, bunun uluslararası hukuku desteklemek amacıyla yapıldığını ifade ediyor.

Starmer'ın Açıklamaları ve İngiltere'nin Girişimi

Keir Starmer, máyıs ayında konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, “Mahkeme, zamanı gelince kararını verebilmeli. Mahkemeyi ve uluslararası hukuku destekliyorum.” demişti. Daha önce, İngiltere, 10 Haziran’da Filistin’in Oslo Anlaşmaları uyarınca UCM’nin yargı yetkisini sorgulayan bir yazılı beyan sunmuştu.

UCM, 27 Haziran’da İngiltere’nin talebini kabul ederken, 12 Temmuz'a kadar gözlemlerini sunması için talimat verdi. Ancak, bu girişimin yavaş ilerleyen UCM'deki Filistin soruşturmasını daha da yavaşlatacağı eleştirileri gündeme getirildi.

David Lammy'den Açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 19 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) için sağlanacak 21 milyon sterlinlik desteği sürdüreceklerini duyurdu. Bu destek, Gazze ve Batı Şeria’daki acil ihtiyaç projelerine yönlendirilecek.

Bunun yanı sıra, İngiltere, UNRWA çalışanlarının 7 Ekim 2023’teki saldırılarla olan bağlantılarını araştırdıktan sonra, 27 Ocak’ta bu kuruma olan desteğini askıya almıştı.