Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere UCM'nin Netanyahu Hakkındaki Yakalama Kararına İtirazını Geri Çekti

İngiltere, UCM'nin Netanyahu'ya yönelik yakalama kararına itirazını geri çekti. Hükümet, mahkemenin bağımsız karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 15:00
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 15:00

İngiltere UCM'nin Netanyahu Hakkındaki Yakalama Kararına İtirazını Geri Çekti

İngiltere'den UCM'ye Önemli Adım

İngiltere, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı yakalama kararına yönelik itirazını geri çekti. Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, bu kararın ne bir itiraz ne de onay olduğu aktarılırken, hukukun üstünlüğüne olan bağlılık vurgulandı.

Starmer Hükümeti'nin Tavrı

Keir Starmer liderliğindeki yeni hükümet, önceki hükümetin itirazını takip etmeyeceğini belirtirken, konu hakkında sadece mahkemenin karar vermesi gereken bir mesele olduğuna işaret etti. 10 Numara'dan bir sözcü, "Hükümet, hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına güçlü bir şekilde inanmaktadır." dedi.

Starmer, mayıs ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mahkeme, zamanı gelince kararını verebilmeli. Mahkemeyi ve uluslararası hukuku destekliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere'nin Eleştirileri

İngiltere, 10 Haziran'da UCM'ye yazılı bir beyan sunarak, Filistin'in Oslo Anlaşmaları çerçevesinde İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağını sormuştur. UCM, İngiltere'nin talebini kabul ederek, 12 Temmuz'a kadar yazılı görüşlerini sunmasını istemiştir.

Bazı eleştirmenler, İngiltere'nin UCM'ye sunmuş olduğu görüşle soruşturmanın zamanını geciktirebileceğini öne sürdü. Özellikle, dönemin Başbakanı Rishi Sunak, yakalama kararının Gazze'deki duruma olumlu bir katkı sağlamayacağı görüşündeydi.

UNRWA'ya Destek Devam Ediyor

Starmer hükümeti, ayrıca 19 Temmuz'da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile olan finansman desteğinin devam edeceğini duyurdu. Dışişleri Bakanı David Lammy, kesilen 21 milyon sterlinlik desteğin yeniden aktarılacağını belirtti. Bu tutarın 6 milyon sterlini, Gazze ve Batı Şeria'daki acil yardım projelerine, 15 milyon sterlini ise Batı Şeria'daki temel ihtiyaç projelerine harcanacaktır.

İngiltere, 27 Ocak'ta bazı UNRWA çalışanlarının yer aldığı iddiaları sebebiyle bu kuruma olan desteğini durdurmuştu.