Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran'da Yeni Hükümet Nükleer Anlaşmada Diyalog Kurmaya Hazır

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın kabinesi için mesaj veren Zarif, nükleer anlaşmada iyi niyetle diyalog vurgusu yaptı.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 20:17
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 20:17

İran'da Yeni Hükümet Nükleer Anlaşmada Diyalog Kurmaya Hazır

İran Cumhurbaşkanı, Diyalog İçin Kapıyı Araladı

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın kabinesini oluşturacak konseyin başkanı eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın nükleer anlaşma konusundaki tutumunu netleştirdi. Zarif, ABD ve Avrupa ile iyi niyet çerçevesinde diyalog kurmaya hazır olduklarını açıkladı.

Nükleer Anlaşma Üzerine Açıklamalar

Zarif, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımla geçmişteki eleştirilerine atıfta bulunarak, İran'ın nükleer programını hızlandıran yasaya değindi. Bu yasa, 2020 yılında meclis tarafından kabul edilmişti ve ABD'nin yaptırımlarına tepki olarak ortaya çıkmıştı.

Zarif, meclisin çıkardığı yasanın sorumlusunun ABD ve anlaşmanın Avrupa tarafları olduğunu öne sürdü. İran'ın yaptırımlara karşı hareket ettiğini belirten zarif, yeni hükümetlerinin 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya yönelik diyalog kurmaya istekli olduğunu ifade etti.

Nükleer Yasaya İlişkin Geçmiş Tartışmalar

2020'deki nükleer bilim insanı Muhsin Fahrizade'ye yönelik suikastın ardından mecliste kabul edilen Stratejik Eylem Yasası, İran'ın nükleer faaliyetlerini hızlandırmasını zorunlu kılmıştı. Eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinin itirazlarına rağmen kabul edilen bu yasa, nükleer anlaşmanın ihlal edilmesine neden olmuştu.

Ruhani ve eski hükümet yetkilileri, bu yasanın nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasına engel olduğunu iddia ediyor. İran lideri Ali Hamaney, Ruhani'nin 'ihanet' olarak nitelediği bu yasa için destek vermişti.