Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran Meclisi'nde İnternet Yasakları Tasarısı Üzerine Gergin Anlar

İran Meclisi'nde internet yasaklarının kaldırılmasına dair tasarıda yaşanan gerginlik dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 17:12
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 17:12

İran Meclisi'nde İnternet Yasakları Tasarısı Üzerine Gergin Anlar

İran Meclisi'nde İnternet Yasakları Tasarısında Gerginlik

İran'da internet yasaklarının yalnızca güvenlik sorunları döneminde uygulanmasını öngören bir tasarının dikkate alınmadığı iddiaları, Meclis oturumunda önemli bir gerginliğe neden oldu.

Bukan Milletvekili'nden Sert Çıkış

Bugün İran Meclisi'nde düzenlenen açık oturumda, Bukan Milletvekili Muhammed Kesim Osmani, ülkedeki internet yasaklarının kısmen kaldırılmasını hedefleyen tasarısının dikkate alınmaması nedeniyle gergin bir atmosfer yarattı. Osmani, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’a seslenerek, “İki acil tasarı hazırlayıp yönetim kuruluna sundum. Bu plan tüm aşamalardan geçti ama Sayın Kalibaf bu planı veto etti. Bunu hangi hakla yaptınız?” ifadelerini kullandı.

Kur'an'a Yemin ve Eleştiriler

Osmani, Kalibaf’ın Meclisin iç düzenlemelerine bağlı kalması gerektiğini vurgulayarak, “Sayın Kalibaf, Meclisin iç düzenlemelerine uyacağınıza Kur'an üzerine yemin ettiniz” dedi. Ayrıca, Kalibaf'a “Burası kışla değil, burası Meclis, milletin evi” diyerek eleştirilerde bulundu.

Meclis Başkan Yardımcısı’ndan Yorum

Osmani’nin açıklamalarına yanıt veren Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, tasarının sıraya konulduğunu ve dikkate alınmadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Nikzad, “Meclis Başkanı'na hitabınız doğru değil. Burası kışla değil ifadesi ne anlama geliyor? Bunlar nasıl ifadeler?” dedi.

Tasarı Hakkındaki Açıklamalar

Daha sonra basına konuşan Osmani, internet yasaklarının yalnızca güvenlik sorunları dönemlerinde uygulanmasını öngören tasarının 1 aydan fazla süre beklediğini belirtti. “Birçok vekil de bunu onayladı. Eğer planımızda bir sorun varsa, Başkanlık Heyeti bunu düzeltmemizi söylemeli. Anayasa, Meclis Başkanı'na herhangi bir tasarının engellenmesi yetkisi vermez” şeklinde açıklamalarda bulundu.