Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail Askeri Mahkemesinde Cinsel İşkence Davası ve Protestolar

İsrail askeri mahkemesi, cinsel işkence iddialarıyla üç asker hakkında görülen davada aşırı sağcı grup protestolarına sahne oldu.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 18:33
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 18:33

İsrail Askeri Mahkemesinde Cinsel İşkence Davası ve Protestolar

İsrail'de Cinsel İşkence İddiaları Gündemde

İsrail askeri mahkemesi, Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu Sde Teiman gözaltı merkezinde Filistinli bir esire cinsel işkence yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan dokuz askerin davasını incelemeye başladı. Bu süreçte, aşırı sağcı gruplar mahkeme önünde protesto gösterisi düzenledi.

Protesto Girişimleri ve Güvenlik Önlemleri

Dün, Beit Lid askeri üssünde gerçekleştirilen gösteride, İsrail polisi ve ordusu yoğun güvenlik önlemleri aldı. Üsse giden yollar bariyerlerle kapatıldı ve mahkeme alanına çok sayıda güvenlik birimi konuşlandırıldı. Göstericiler, gözaltına alınan askerlerin cinsel işkence suçlamasına karşı protesto gerçekleştirdi.

Savunma ve Suçlamaların Reddine Dair Açıklamalar

Askerlerin savunma avukatı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, gözaltına alınan askerlerin, savcılığın suçlamalarını reddettiğini ve soruşturmaya işbirliği yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, gözaltındaki askerlerin kimliklerinin gizli tutulmasını talep etti.

Gösterici Görüşleri ve Askerlerin Durumu

İsrail ordusunun köpek timinde görevli Mike Ben Yakov, gösteriye katılma sebebinin askerlerin gözaltına alınmasını protesto etmek olduğunu belirtti. Ben Yakov, özellikle basında çıkan cinsel işkence iddialarını hedef alarak, "Hamas'tan bir teröristin suçlamasına karşı 9 askerin ifadesinin daha geçerli olduğunu" söyledi.

Ben Yakov, İsrail'in uluslararası arenadaki imajını iyileştirmek için askerleri gözaltına aldığını öne sürdü. Özellikle, teröristlere işkence edilmemesi gerektiğini ancak bu kişilerin hayatta olmamaları gerektiğini vurguladı.

Sde Teiman Gözaltı Merkezi'ne Neden Dikkat Ediliyor?

Sde Teiman gözaltı merkezi, New York Times gibi uluslararası medya organlarında, burada tutulan Gazzelilerin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığına dair geçmişte de haberler çıkmıştı. Alıkonulan Gazzelilerin bazen 18 saate kadar gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde tutulduğu belirtilmişti.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

İsrail askeri mahkemesinin, durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak alacağı kararlar, hem ulusal hem de uluslararası alanda geniş yankı bulabilir. Aşırı sağcı grupların son zamanlarda askeri üslerdeki protestoları, bu konuda artan hassasiyetin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.