Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askere Yapılan Baskınlar Dört İsim ve İki Üs Üzerinde Anlaşmazlık Yarattı

İsrail'de askeri üslere düzenlenen aşırı sağcı baskınlar, hükümet içinde büyük bir anlaşmazlık ortaya çıkardı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 23:04
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 23:04

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askere Yapılan Baskınlar Dört İsim ve İki Üs Üzerinde Anlaşmazlık Yarattı

İsrail'de Askeri Üslerde Aşırı Sağcı Baskınlar

İsrail'de aşırı sağcı grupların, bazı askerlerin de katılımıyla iki askeri üssü basması, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki çatışmaları gün yüzüne çıkardı. Bu olaylar, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yolladıkları mektuplarla daha da belirginleşti.

Baskınlar ve Anlaşmazlıklar

Baskınlardan sonra Ben-Gvir, sosyal medya üzerinden Netanyahu'ya, Gallant'ın 7 Ekim olaylarından haberdar olup olmadığını sordu ve bunu araştırmasını istedi. Ayrıca, geçen yılki Yüksek Mahkeme değişiklikleri konusundaki protestolarda Gallant'ın tutumunu eleştirdi.

Gallant, Netanyahu'ya yazdığı mektupta, Ben-Gvir'in polisin eylemcilere müdahalesini engelleyip engellemediğini araştırmasını talep etti ve aşırı sağcıların eylemlerinin ülke güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Olayların Seyri

Askerlerin, Gazze'de bir Filistinliye cinsel işkence yaptığına dair yapılan suçlamaların ardından, Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, askeri üslere destek için toplandı. Olaylar, Zvi Sukkot gibi aşırı sağcı milletvekillerinin askeri üslere girmeye çalışmasiyla daha da alevlendi.

Bu baskınlar, İsrail'de güvenlik, otorite ve hükümetin tutumu hakkında geniş bir tartışma yarattı. Gallant, baskınların güvenliği tehdit ettiğini belirterek derhal müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.