Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askeri Üs Baskınları Üzerine Tartışmalar

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Netanyahu'dan Ben-Gvir'in polis müdahalesini engelleyip engellemediğini araştırmasını istedi.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 16:23
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 16:23

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askeri Üs Baskınları Üzerine Tartışmalar

İsrail Savunma Bakanından Netanyahu'ya Mesaj

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu'dan, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'ın polisin eylemcilere müdahalelerini engelleyip engellemediğini araştırmasını talep etti.

Şiddet ve Güvenlik Konusunda Endişeler

Gallant, Netanyahu'ya yazdığı mesajda, "Hükümetteki koalisyon üyelerine karşı sert önlemler almanızı öneriyorum." ifadelerini kullandı. Ben-Gvir'in, partisinin üyeleriyle birlikte düzenlenen şiddet olaylarına polis müdahalesini etkileyip etkilemediğinin araştırılması için bir soruşturma başlatılmasını istedi.

Askeri Üslere Yönelik Eylemler

Ayrıca Gallant, İsrail'in güney ve orta kesimlerinde bulunan Sde Teiman ve Beit Lid askeri üslerinin basılması gibi eylemlere katılan Meclis üyeleri ve bakanlar hakkında önlem alınması gerektiğini vurguladı. "Bu tür saldırılar ülkenin güvenliğini ve mevcut hükümetin otoritesini zayıflatır," dedi.

Aşırı Sağcıların Protestoları

Son dönemde aşırı sağcı siyasetçilerin iki askeri üssü bir günde basması, ülkede büyük tartışmalara neden oldu. Sde Teiman gözaltı merkezinde yaşanan bir cinsel işkence vakası sonrası, askeri polisin olaylara müdahale etmesi gerekti. Ancak aşırı sağcı siyasiler, askerlere destek vermek üzere askeri üste toplandı.

Netanyahu'nun Likud partisinden Tally Gotliv, Beit Lid üssünde toplanan aşırı sağcı göstericilere katılarak, silahlı askerlerle birlikte basına açıklamada bulunmuştu.

Olaylar sırasında, aşırı sağcı Zvi Sukkot askeri üssün kapısını açmaya çalışırken, askerler onu durdurmaya çalıştı. Bu duruma rağmen aşırı sağcı bakan ve milletvekilleri, protestolara aktif olarak katıldı.

İsrail askerlerinin sivillere karşı yetkilerinin sınırlı olması ve polisin olaylara müdahale etmedeki gecikmesi, bu durumu daha da karmaşık hale getirdi. Aşırı sağcıların bir günde gerçekleştirdiği iki üs baskını, İsrail'deki siyasi atmosferin gerginliğini artırdı.