Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askeri Üslere Baskını Tartışma Konusu

İsrail'de aşırı sağcı siyasi baskılar, iki askeri üssün işgaliyle krize sebep oldu. Gazze'de yaşanan cinsel işkence suçlamalarıyla gündem giderek ısındı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 12:40
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 12:40

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askeri Üslere Baskını Tartışma Konusu

İsrail'deki Aşırı Sağcı Baskınlar Kriz Yarattı

Gazze’de cinsel işkence suçlamasıyla gözaltına alınan 9 askerin ardından, aşırı sağcı gruplar fanatik bir şekilde iki askeri üssü basarak dikkat çekti.

Aşırı Sağcıların Eylemi ve Gözaltılar

İsrailli aşırı sağcı siyasetçilerin önderliği ve destekleriyle, askeri üslere yapılan baskınlar, ülkenin siyasi atmosferinde büyük bir şok etkisi yarattı. Gazze Şeridi'nde alıkonulan Filistinlilere uygulanan insanlık dışı muamele ve ağır işkencelerle ilgili tartışmalar, Sde Teiman askeri üssünde yine alevlendi. Milliyetçi bakanlar, gözaltına alınan askerler için destek çağrısı yaparak, güvenlik güçleri üzerindeki siyasi baskıyı artırdı.

Askeri Üslere Yapılan Baskınlar

Sade Teiman ve Beit Lid askeri üslerine yapılan baskınlar, aşırı sağın orduya müdahale girişimi olarak değerlendirildi. Sosyal medyada yayılan kargaşa görüntüleri, askeri disiplinin tehlikeye girdiği yönünde endişeleri artırdı. Aşırı sağcı milletvekilleri ve destekçi gruplar, askeri üslere zorla girerek yürüyüşler düzenledi.

Meclisteki Tartışmalar ve Siyasi Cevaplar

İsrail Meclisi'nde de gündem olan bu olaylar, hükümet içindeki iktidar koalisyonu ve muhalefet arasında keskin tartışmalara neden oldu. Sağcı politikacılar, askeri mahkemede gözaltına alınan askerlerin çıkmış olduğu tartışmalara katılarak bu durumu bir siyasi sembol haline getirdi.

Askerlerin Yargılanması ve Kamuoyu Tepkisi

Bugün, 9 asker cinsel işkence iddialarıyla hakim karşısına çıkması bekleniyor. Çeşitli haber kuruluşları, askerlerin gözaltı sürelerinin uzatılması yönünde bilgiler veriyor. Sde Teiman üssündeki insanlık dışı muamelelerin sıklıkla gündeme gelmesi, uluslararası basında da geniş yer bulmuştu.

Sonuç olarak, políticos veya sosyal organlar tarafından yapılan eylemler, ülkede derin bir kriz yaratmış durumda. Bu durum, toplumda, askeri birliklerin ve siyasi otoritenin nasıl bir ilişki içerisinde yer alacağına dair yeni tartışmalar başlatıyor.