Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Aşırı Sağcıların Mahkemeye Baskını: Cinsel İşkence Suçlamaları

İsrail'de aşırı sağcı grupların, askerlerin cinsel işkence suçlamasına maruz kaldığı mahkemeye baskın düzenlemesi gündem yarattı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 23:19
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 23:19

İsrail'de Aşırı Sağcıların Mahkemeye Baskını: Cinsel İşkence Suçlamaları

Olayın Perde Arkası

İsrail'in güneyinde yer alan Sde Teiman askeri üssünde, Gazze'den alıkonulan bir Filistinliye cinsel istismar ve işkence yaptığı iddia edilen 9 İsrail askeri, Beit Lid askeri mahkemesine çıkarılmak üzere gözaltına alındı.

Mahkeme Baskını

Gözaltına alınan askerlerin duruşmasına katılmak üzere, yaklaşık 100 kişilik aşırı sağcı grup yola çıktı ve mahkemeye baskın düzenledi. Bu durum, birçok kişinin dikkatini çekti ve basına yansıdı.

Kargaşa ve Arbede

Mahkemeye girmeye çalışan aşırı sağcı göstericiler ile askerler arasında arbede çıktı. İsrail askerleri, göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullanmak zorunda kaldı.

İç Politikada Yansımaları

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu olay karşısında polise harekete geçmesi talimatı verdi. Eski Savunma Bakanı Benny Gantz ise sosyal medyada, hükümetin daha sorumlu kararlar alması gerektiğini belirtti.

Olayın Komplikasyonu

Bu üste tutulan Filistinlilere yönelik cinsel işkence iddiaları, ülke içindeki tartışmaları derinleştirdi. New York Times'ın raporuna göre, burada tutulan bazı Gazzelilerin maruz kaldığı insanlık dışı muameleler, dünyanın dikkatini çekmiş durumda.

Sonuç ve Gelecek Tehdidi

İsrail'deki bu durum, sadece hukukun üstünlüğü meselesi değil, aynı zamanda ülkenin içindeki gerginlikleri de alevlendiren bir kriz haline geldi. Sde Teiman'daki işkencelerin ortaya çıkması, insan hakları ihlalleri konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.