Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Askeri Üsse Baskın: Protesto mu, Darbe Girişimi mi?

İsrail'de aşırı sağcıların askeri üsleri basması, siyasi krizi derinleştiriyor. Olaylar protesto mu, yoksa darbe girişimi mi olarak değerlendiriliyor?

Yayın Tarihi: 30.07.2024 18:08
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 18:08

İsrail'de Askeri Üsse Baskın: Protesto mu, Darbe Girişimi mi?

İsrail'de Aşırı Sağcıların Askeri Üsleri Basması

İsrail, Gazze’deki bir Filistinliye cinsel işkence yapmakla suçlanan askerlere yönelik gözaltıların ardından olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldı. Aşırı sağcı siyasetçilerin öncülüğünde fanatik gruplar, bir günde iki askeri üssü basarak "meşru bir protesto" gerçekleştirdiklerini iddia etti. Ancak bu durum, ülkenin merkez ve sol kesimlerinde "isyan ve darbe girişimi" olarak tanımlandı.

İşçi Partisi Lideri Yair Golan'ın Açıklamaları

İşçi Partisi lideri Yair Golan, olayları bir darbe girişimi olarak nitelendirip, "İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet, bakanların ve polis komutanlarının darbe girişimine ne ölçüde dahil olduğunu araştırmalıdır" dedi. Bununla birlikte, askeri üste yaşanan isyanı ciddiye alan Golan, üst düzey askeri yetkililerin ihmalleri hakkında da soruşturma talep etti.

Aşırı Sağ Siyasi Tehditler

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, gözaltına alınan askerlere sahip çıkmak için destek çağrısı yaptı. Bu hareket, askeri üste büyük bir gösteriye dönüşerek, askerlerin protestocu gruplar tarafından engellenmeye çalışıldığı anları beraberinde getirdi.Medya ve Siyasi Tepkiler

Yaşananlar, birçok medya kuruluşunda geniş yer buldu. Haaretz gazetesi, Netanyahu’nun aşırı sağ üzerindeki kontrolünü kaybettiğini vurgularken, muhalefet lideri Yair Lapid, "Bütün kırmızı çizgiler aşıldı" dedi. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, olaylara karışan siyasilerin ceza almasını gerektiğini belirtti.

Olayların Geleceği

Askerlerin Gazze'ye gidecek 3 tabur askeri tarafından korunan askeri mahkemede, cinsel işkence suçlamasıyla hakim karşısına çıkması bekleniyor. Bu durum, Sde Teiman gözaltı merkezinde daha önce yaşanan insanlık dışı muamelelerle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi.