Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Esir Takası ve Hükümet İstifası Talebiyle Büyük Protestolar

İsrailliler, Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi ve Netanyahu hükümetinin istifası için sokaklara döküldü.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 23:49
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 23:49

İsrail'de Esir Takası ve Hükümet İstifası Talebiyle Büyük Protestolar

İsrail'de Büyük Gösteriler

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde esir takası anlaşması ve hükümetin istifası talebiyle çeşitli kentlerde protestolar düzenliyor. Binlerce kişi, başta Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs olmak üzere ülke genelinde toplandı.

Protestoların Nedenleri

Göstericiler, Gazze'deki İsrailli esirlerin dönmesi için hükümetten siyasi irade bekliyor ve mevcut hükümetin savaş yönetiminde yetersiz kaldığını belirtiyor. Özellikle her cumartesi günü düzenlenen bu etkinlikler, Netanyahu liderliğindeki hükümete karşı bir muhalefet ifadesi olarak geniş bir katılımla sürdürülüyor.

Tel Aviv Merkezli Eylemler

Tel Aviv’in Kaplan Caddesi, protestoların merkezi haline gelmiş durumda. Ellerinde İsrail bayrakları tutan göstericiler, Netanyahu ve hükümetine yönelik eleştirilerini yükseltiyor. Burada, kadın ve erkeklerden oluşan gruplar, yaptığı konuşmalarla hükümete karşı birleşiyor.

Esir Yakınlarının Tepkisi

Gazze'deki esirlerin aileleri, Menachem Begin Caddesi'ndeki Savunma Bakanlığı önünde hükümete karşı seslerini yükseltiyor. Aile üyeleri, Netanyahu’nun esirlerle ilgili yetersiz açıklamalardan dolayı hükümetine eleştiriler yöneltiyor.

Ülkenin Diğer Kentlerindeki Gösteriler

Hayfa ve Kayserya gibi şehirlerde de benzer protestolar gerçekleşiyor. Hükümetin istifasını talep eden vatandaşlar, hükümete karşı sloganlar atarak topluca bir araya geliyor. Batı Kudüs’te de yürüyüşler düzenleniyor ve esirlerin serbest bırakılması için anlaşma yapılması isteniyor.

Polisin Müdahalesi ve Siyasi Çatışmalar

Protestolar sırasında polis bazı noktalarda güç kullanarak kalabalıkları dağıtmaya çalıştı ve bu durum gerginliklere yol açtı. Netanyahu, Hamas ile esir takası konusunda uluslararası kamuoyunda eleştirilen bir politika izlemekle suçlanmakta.

Esir takası müzakereleri, devam eden çatışmalarla birlikte karmaşık bir hal almış durumda. Netanyahu, yeni taleplerle müzakere sürecini zorlaştırdığına dair eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Ülkenin iç siyasetindeki bu gerginlikler, protestoların daha da artmasına neden oluyor.