Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'den Hamas'a Yeni Esir Takası Şartları

İsrail, Hamas ile yapılacak esir takası için yeni şartlar sundu. Detaylarda ateşkes ve askerlerin konumu ön planda.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 12:36
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 12:36

İsrail'den Hamas'a Yeni Esir Takası Şartları

İsrail, Hamas ile Esir Takası İçin Yeni Şartlar Sunuyor

Lübnan'da yayınlanan bir habere göre, İsrail, Hamas ile olası esir takası için arabuluculara yeni şartların yer aldığı bir öneri iletti.

Haberde, Tel Aviv yönetiminin, bu mutabakat için bir dizi yeni talepte bulunduğu ifade ediliyor. Bu taleplerden biri, esir takası sürecinde İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde kalmaya devam etmesi gerektiğidir.

Esir Takası Sürecinin Ayrıntıları

Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Filistinlilerin bölgeyi ikiye ayıran "Netzarim Hattı" üzerinde kontrol sağlandıktan sonra Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verilmesi de şartlar arasında yer alıyor. Taraflar arasındaki esir takası anlaşmazlıklarında İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarına yeniden başlaması için uluslararası garanti talep ediliyor.

Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın serbest bırakmayı planladığı canlı esirlerin listesinin önceden verilmesini de şart koştu. Başbakan Binyamin Netanyahu yönetimindeki İsrail hükümeti, esir takası müzakereleri sürerken bu yeni talepleri gündeme getirmeye başladı.

Gündemdeki Esir Takası Anlaşması Üç Aşamada Gerçekleşecek

İsrail ile Hamas arasında dolaylı müzakerelerle şekillenen esir takası mutabakatı üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada ateşkes sağlanması, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takası ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi öngörülüyor.

İlk aşama için müzakerelerin altı haftadan fazla sürmesi durumunda ateşkesin, müzakereler bitene dek sürmesi amacı belirtiliyor. Anlaşmanın ardından ikinci aşamada, krizinin nihai olarak sonlandırılması için kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması ve İsrail'in Gazze'den çekilmesi talep edilecek. Üçüncü aşamada ise Gazze için kapsamlı bir yeniden inşa planının başlatılması ve ölen esirlerin cenazelerinin teslim edilmesi hedefleniyor.