Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'den UNRWA'ya Yönelik Sert Adım: Terör Örgütü İlan Edildi

İsrail, UNRWA'yı 'terör örgütü' olarak tanımlayan tasarıyı meclisten geçirdi. FKÖ ve Fetih Hareketi'nden sert tepkiler geldi.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 23:47
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 23:47

İsrail'den UNRWA'ya Yönelik Sert Adım: Terör Örgütü İlan Edildi

İsrail'den UNRWA'ya Yönelik Sert Adım

İsrail, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) "terör örgütü" ilan eden ve ajansın ülke içindeki faaliyetlerini yasaklayan bir tasarıyı meclisteki ilk oylamadan geçirdi.

Oylama Sonuçları

The Times of Israel gazetesinin aktardığına göre, İsrail Meclisi'nde yapılan oylamada, UNRWA'nın ülke içindeki faaliyetlerini yasaklayan tasarı 9 ret oyuna karşı 58 oyla kabul edilirken, ajans çalışanlarının yasal dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören ikinci yasa tasarısı 9 aleyhte oya karşı 63 oyla geçti. Üçüncü tasarı ise, 10 ret oya karşı 50 oyla kabul edildi.

FKÖ ve Fetih Hareketi'nden Tepkiler

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, İsrail'in kararının uluslararası topluma ve BM'ye karşı bir hafife alma durumu olduğunu söyledi. Sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yapan Şeyh, "İşgalin, Filistin halkına karşı her gün işlenen en çirkin terörizm şekli olduğunu" kaydetti.

Fetih Hareketi de yaptığı yazılı açıklamada, bu adımı "uluslararası hukuka açık bir meydan okuma" olarak nitelendirerek, dünya genelindeki ülkelere İsrail'in kararlarına karşı kararlı bir duruş sergileme çağrısında bulundu.

UNRWA'nın Rolü ve İddialar

UNRWA, 1950 yılından bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi insani yardımları sağlıyor. Günümüzde yaklaşık 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek veren ajans, İsrail tarafından tesislerinin sık sık hedef alındığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA çalışanlarının "terör örgütleriyle bağlantıları olduğu" yönündeki iddialarının acilen soruşturulmasını talep etmişti. UNRWA da bu iddialar üzerine kendi soruşturmasını başlattı.

Bağımsız İnceleme Grubu, UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini uygulamak için gerekli mekanizmalara sahip olduğuna ancak bazı alanların geliştirilmesi gerektiğine dair bulgular ortaya koymuştu.