Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail Ordusu, Hizbullah'a Yanıt İçin Hükümete Senaryolar Sundular

İsrail ordusu, Hizbullah'a karşı yanıt senaryolarını hükümete sundu, sert eylem planları arasında bölgesel savaş istemedikleri belirtildi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 19:24
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 19:24

İsrail Ordusu, Hizbullah'a Yanıt İçin Hükümete Senaryolar Sundular

Hizbullah’a Karşı Olası Senaryolar

İsrail ordusunun, işgal altındaki Golan Tepeleri’nde düzenlenen ve çoğu çocuk olan 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya karşılık vermek için çeşitli senaryoları hükümete sunduğu bildirildi.

Tel Aviv’e yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İsrail ordusu, Hizbullah’a yönelik daha şiddetli askeri eyleme geçmeyi a sunan senaryoları içeren bir rapor hazırladı. İsimlerinin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir yetkili, "Hizbullah’a zarar vermek istiyoruz ancak bölgede tam ölçekli bir savaş başlatmak istemiyoruz," şeklinde açıklamada bulundu.

Başbakan Netanyahu ve Güvenlik Kabinesi Toplantısı

Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde, Hizbullah’a verilecek karşılıkları görüşmek üzere güvenlik kabinesi toplantısının yapıldığı ifade edildi. Aynı gün İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de savaş stratejilerini tartışmak üzere kuvvet komutanları ile bir araya geldi.

Mecdel Şems Saldırısı Üzerine Gelişmeler

27 Temmuz akşamında Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısı sonucunda, çocuklar dahil 12 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı. İsrail ordusu, yaptıkları değerlendirmede saldırının Lübnan’ın güneyindeki Şeba bölgesinden yapıldığını ve Hizbullah’ı sorumlu tuttuğunu aktardı. Ancak Hizbullah, bu suçlamaları reddetti.

Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi İddiaları

Ayrıca, saldırının hemen sonrasında uyarı sirenlerinin çalması ve ardından roketin isabet etmesi, İsrail’in hava savunma sistemi olan Demir Kubbe’den ateşlendiği iddialarını doğurdu. Bir bölge sakini, saldırı sirenlerinin hemen ardından patlama yaşandığını ve roketin Demir Kubbe bataryalarının bulunduğu Cebel Şeyh bölgesinden geldiği fikrinin oluştuğunu aktardı.