Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrailli Esirlerin Yakınları, Netanyahu'nun Kongre Konuşmasını Protesto Etti

Tel Aviv’deki protestolar, Netanyahu'nun esir takası konusunda belirsizlik yaratması üzerine patlak verdi.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 22:55
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 22:55

İsrailli Esirlerin Yakınları, Netanyahu'nun Kongre Konuşmasını Protesto Etti

Protestoların Nedeni: Esir Takas Anlaşmasının Belirsizliği

Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmayı protesto ederek sokaklara döküldü. Protestolar, Netanyahu'nun konuşmasında "esir takası anlaşmasının olacağı" yönünde bir mesaj vermemesine odaklandı.

Tel Aviv'deki Gösteriler

Tel Aviv şehrinin farklı noktalarında gerçekleştirilen protestolara, esirlerin aileleri ve destekçileri katıldı. Göstericiler, Savunma Bakanlığı önünde toplanarak Netanyahu ve hükümetini, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasına yanaşmamaları nedeniyle eleştirdi.

Netanyahu'ya Tepkiler

Protestocu gruplar, "Netanyahu, esir takası yapmak yerine Washington’da siyasi şov yapmakla suçlanıyor." diye bağırırken, diğer bir grup ise Netanyahu'nun konuşmasını izlemek için bir meydanda toplandı. Gazze Şeridi’ndeki esirlerin temsilcileri, "45 dakikalık konuşma bir gerçeği değiştiremez; 'Anlaşma şimdi' sözü de yoktu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

ABD Büyükelçiliği Önünde Gösteriler

ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçilik binası da protestoların merkezi haline geldi. Göstericiler, çatışmaların sona ermesi ve esir takası anlaşmasının imzalanmasını talep ederek "Anlaşma şimdi" sloganları attı.

Gelişmelerin Arka Planı

Netanyahu, uluslararası kamuoyunda sık sık Hamas ile esir takası anlaşması yapmamaktan ötürü eleştiriliyor. İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırıların ardından esir takası müzakereleri sürerken, Netanyahu'nun taleplerinin bu müzakerelerin zorlanmasına neden olduğu kaydedildi.

Başbakan Netanyahu’nun, Mossad liderliğindeki bir heyeti Doha'ya göndermesi, esir aileleri tarafından "Siyasi nedenlerle anlaşmadan kaçtığı" şeklinde yorumlandı. Son olarak, Netanyahu'nun ABD'deki programlarının aksamış olması nedeniyle, İsrail heyetinin Doha'ya gidişi de ertelendi.