İstanbul'da 'Adab-ı Muaşeret Çalıştayı' Gerçekleştirildi
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Birlik Vakfı iş birliği ile düzenlenen "Adab-ı Muaşeret Çalıştayı", İstanbul'da gerçekleştirildi. Bu çalıştayın amacı, İstanbul Türkçesi ile ifade yeteneğine sahip gençlerin yetişmesine katkı sağlamak.
Projenin Hedefleri
Çalıştaya katılan akademisyenler, öğretmenler ve sivil toplum kuruluşları, Nezaket, Zarafet, Hitabet ve Adabımuaşeret temaları altında çeşitli atölye çalışmaları ve seminerler gerçekleştirecekler. Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, öğrencilerin bu değerleri öğrenmesi ve uygulaması için her hafta farklı temaların işleneceğini açıkladı.
Usta Öğretim Üyelerinin Görüşleri
Çalıştayda konuşan YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, çocuğun öğrenmesinde çelişkinin olumsuz etkiler yarattığını belirterek, "Sokaktaki insanlar rollerini gerçek manada yaparsa, çocuklar da taklit ile öğrenirler," diye vurguladı.
İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut ise, adabımuaşeretin her yaştan insanı ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizdi. Bulut, "Toplumdan kopukluk, dışarıdaki davranışlarımızla da bağlantılı. Erken yaşlarda bu değerleri öğrenmek çok önemli," dedi.
Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı ise, Çin'deki adabımuaşeret uygulamalarını örnek göstererek, burada yaşlı ve hastalara yönelik nezaketin yaygın olduğunu anlattı.
İstanbul Türkçesi ile Eğitim
Çalıştayda, İstanbul beyefendisi ve hanımefendisi olma özellikleri üzerinde durulacak ve öğretmenler ile velilerin rol model olmaları teşvik edilecektir. Bu projede amaç, öğrencilerin sosyal ve eğitim hayatlarında karşılaştıkları durumları doğru bir şekilde değerlendirebilmelerine yardımcı olmaktır.
Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademilerince, İstanbul Türkçesiyle konuşma becerisine sahip öğrencilerin yetişmesi amacıyla "Adab-ı Muaşeret Çalıştayı" düzenlendi.
Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademilerince, İstanbul Türkçesiyle konuşma becerisine sahip öğrencilerin yetişmesi amacıyla "Adab-ı Muaşeret Çalıştayı" düzenlendi.