21. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi İstanbul'da Düzenlendi
İstanbul'da gerçekleştirilen 21. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi'nde hemofili hastalığına yönelik tedavi yöntemleri masaya yatırıldı. Kongre, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü'nde yapıldı ve hem Türkiye'den hem de dünyadan uzmanların yanı sıra hasta ve hasta yakınları katılım sağladı.
Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın Açıklamaları
Kongrede konuşma yapan İÜ Rektörü ve Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, etkinlikte hastalar ile konunun uzmanlarını bir araya getirdiklerini belirtti. Zülfikar, Türkiye'nin uluslararası projelerde aktif rol aldığını söyleyerek, "Bu kongrede Türkiye ve dünya genelindeki hemofili tedavisiyle ilgili gelişmeleri değerlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Zülfikar, "Türkiye, bugün çok merkezli ve çok uluslu çalışmalara katılıyor. Bu kongre, hem bilgilendirme hem de diğer nadir hastalıklarla ilgili tıbbi ipuçları elde etme açısından önem taşıyor" diye ekledi.
İlaç Üretiminde Gelinen Nokta
Zülfikar, hasta tedavilerinde kullanılabilecek klasik ilaçların düzenli olarak kullanıldığını ifade ederek, "Hastalarımız bu ilaçların yardımıyla sosyal hayata daha kolay bir şekilde entegre olabiliyorlar. Ancak, daha etkili tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.
Cilt altına uygulanan tedavi yöntemlerinin Japonya ve Kanada'da onay aldığını, Türkiye'de de ruhsat alındığını fakat Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme programına alınmadığı için yaygın kullanılamadığını belirtti.
Gelecekteki Umut: Gen Tedavisi
Prof. Dr. Zülfikar, hemofili hastalarını kurtaracak en etkili yöntem olarak gen tedavisini gördüklerini ifade etti. "Klinik araştırmalarla 6-7 yıla ulaştık, dünyada bu ilaçlar artık eczanelerde kullanılabilir durumda" dedi.
Topluma Katkının Önemi
Zülfikar, Türkiye'nin kalıtsal kanama bozukluğu tedavisinde önemli bir noktaya ulaştığını vurgulayarak, "Dünyada ücret ödemeden ilaç sunabilen 10 ülkeden biri haline geldik" ifadesini kullandı.
Kongreye Katılan Önemli İsimler
Kongreye, Dünya Hemofili Federasyonu (WFH) Başkanı Cesar Garrido, Hemofili Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı ve Lyon Üniversitesi Hemostaz Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yeşim Dargaud da katıldı.
21. Uluslararası Hemofili Kongresi, yarın sona erecek.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü'nde "21. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi" düzenlendi. İÜ Rektörü ve Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar (sol 2) konuşma yaptı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü'nde "21. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi" düzenlendi. İÜ Rektörü ve Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar (sol 2) konuşma yaptı.