Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İtalya Başbakanı Meloni, Çin Devlet Başkanı Şi ile Ticaret Görüşmelerinde

Meloni, Beijing'de Şi ile ticaret ve işbirliği konularını ele aldı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 17:45
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 17:45

İtalya Başbakanı Meloni, Çin Devlet Başkanı Şi ile Ticaret Görüşmelerinde

İtalya Başbakanı Meloni'nin Çin Ziyareti

İtalya'nın Başbakanı Giorgia Meloni, Çin'in başkenti Pekin'de Devlet Başkanı Şi Cinping ile ticaret ve işbirliği konularını görüştü. ANSA haber ajansının bildirdiğine göre, Meloni, 5 günlük bir ziyareti kapsamında Şi ile bir araya geldi.

Dengeli Ticaret İlişkilerinin Önemi

Meloni, toplantıda "dengeli ticari ilişkilerin" sağlanmasının önemine dikkat çekerek, "İtalya, Avrupa Birliği ile ilişkilerinde dengeli ticaretin oluşturulmasında önemli bir rol oynayabilir," ifadelerini kullandı. Ayrıca, Çin hükümeti ile imzalanan 3 yıllık eylem planıyla yeni işbirliği yollarının açılmasının hedeflendiğini vurguladı.

İki Ülkenin Tarihi İpek Yolu Ruhuyla Büyümesi Gerekiyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Meloni'nin ziyareti hakkında yaptığı paylaşımda, Çin ve İtalya'nın "tarihi İpek Yolu ruhuyla" ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini belirtti. Hua, dünya genelindeki hızlı değişimlere dayanışma ile karşı durulabileceğini ifade etti.

İşbirliği İçin Stratejik Adımlar

Şi, Meloni ile görüşmesinde, İtalya ve Çin’in "İpek Yolu'nun iki ucunda yer aldığını" vurgulayarak, iki ülke arasında dostluğun korunmasının önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, İtalyan şirketlerin Çin’de yatırım yapmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Kuşak ve Yol Girişimi'nde İtalya'nın Rolü

Mart 2019'da, İtalya, Çin'in tarihi İpek Yolu güzergahındaki Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan "Kuşak ve Yol Girişimi"ne katılan ilk G7 üyesi ülke olmuştu. Ancak, Meloni, 2022'deki seçimler sırasında girişimin katılımını "hata" olarak değerlendirmişti. Aralık 2023'te ise İtalya, girişimden çekilme kararı almıştı. Meloni, bu ziyareti "ikili işbirliğini canlandırma isteğimizi gösteriyor" şeklinde tanımladı.