Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İtalya ve Çin'den Yeni Ticaret İş Birliği

Başbakan Meloni, Çin'de Şi Cinping ile ticaret ve iş birliği görüşmelerinde bulundu.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 15:48
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 15:48

İtalya ve Çin'den Yeni Ticaret İş Birliği

İtalya Başbakanı Meloni ve Çin Devlet Başkanı Şi'nin Görüşmesi

İtalya'nın yeni Başbakanı Giorgia Meloni, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin'de bir araya geldi. Bu görüşme, Meloni'nin 5 günlük Çin ziyaretinin bir parçası olarak gerçekleşti ve ticaret ile iş birliği konuları ele alındı.

Ticaret Üzerine Önemli Mesajlar

Meloni, "dengeli ticari ilişkilerin" sağlanmasının önemine dikkat çekerek, İtalya'nın Avrupa Birliği ile ilişkilerde önemli bir rol üslendiğini ifade etti. Bu bağlamda, meloni, Çin hükümetiyle imzaladıkları 3 yıllık eylem planı ile yeni iş birlikleri geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Çin'in Rolü ve İkili İlişkiler

Melo ni, Çin'in uluslararası barış ve serbest ticaretin sağlanmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Şözcüsü Hua Çunying ise, iki ülkenin "tarihi İpek Yolu ruhu" bağlamında ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Kuşak ve Yol Girişimi

İtalya, 2019 yılında Çin ile imzalanan mutabakatla, tarihsel İpek Yolu güzergahında yer alan "Kuşak ve Yol Girişimi"ne dâhil olan tek G7 üyesi ülke olmuştur. Ancak, Meloni, bu girişimi seçim kampanyasında "hata" olarak nitelendirmişti. İtalya, Aralık 2023'te girişimden çekilme kararı almıştı.

Meloni, bu ziyaretin, ikili iş birliğini canlandırma isteğinin bir ifadesi olduğunu belirtmişti.