Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten Enflasyon Değerlendirmesi

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonun kısa vadeli hedeflerinin %1-1,5 aralığında tutulması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 13.09.2024 10:36
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 10:36

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten Enflasyon Değerlendirmesi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten Enflasyon ve Fiyat Artışları Değerlendirmesi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon oranlarıyla ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu. Avdagiç, "Aylık ortalama enflasyonu artık kısa vade için yüzde 1-1,5 aralığında tutmamız gereken bir döneme giriyoruz" dedi.

Dezenflasyon Sürecinde Yeni Hedefler

Avdagiç, dezenflasyon sürecinin önemli bir dönemecinde olunduğunu vurgularken, enflasyonda belirgin bir yavaşlama yaşandığını açıkladı. "Kamu iradesiyle belirlenen fiyatların, enflasyonun ana seyri üzerinde belirleyici olacağı kanaatindeyiz" dedi.

Kur Sıkıntısı ve Ekonomik Denge

Orta Vadeli Program'da yer alan hedeflerin gerçekleştirilmesinde kur politikasının gerçekçi olması gerektiğine dikkat çeken Avdagiç, "Kur makasından kaynaklı sıkıntıların 2025-2026 ve 2027'de devam edeceğini düşünüyoruz" diye ekledi.

Yatırımlar ve Büyüme Dinamikleri

İkinci çeyrekte Türkiye'nin %2,5 büyüme kaydettiğini belirten Avdagiç, "Makine ve teçhizat yatırımlarındaki daralma büyümeye düşük katkı verdi" diyerek, bu kalemin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Küresel Ekonomik Gelişmeler

Avdagiç, "Dünyada enflasyon düşüş eğiliminde, Batı'da faiz oranları düşüyor. Bu gelişmeler Türkiye’ye olumlu yansıyabilir" şeklinde açıklama yaptı. İtalya, Fransa gibi ülkelerde yaşanan olumlu ekonomik gelişmelerin Türkiye'nin ihracatını artırabileceğini öngördü.

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kamunun fiyat artışlarına ve enflasyon...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kamunun fiyat artışlarına ve enflasyon trendlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.