Yazar İvi İlyadis 'Uzaktaki Yakın: Adapazarı' Kitabıyla Köklerini Arıyor
İlyadis: "Bu yazıları Anadolu'dan uzakta, başka bir ülkenin vatandaşı olarak yaşayan Rumlara ve Türklere köklerini hatırlatmak için yazdım...."
Adapazarı kökenli Yunan yazar İvi İlyadis, dedesi İlia Usta'nın 1865'te Osmaneli'nde başlayan hayatını kaleme aldı. Yeşilçam'ın tanınmış görüntü yönetmeni Kriton İlyadis'in kızı ve ünlü ses mühendisi Yorgo İlyadis'in yeğeni olan İlyadis, "Uzaktaki Yakın: Adapazarı" adlı kitabını raflara sundu.
Aile Hikayelerini Gözler Önüne Seriyor
Atina'da yaşayan yazar, kitapta aile arşivinden çeşitli belgelerin yanı sıra dedesi, babası ve amcasının yaşam hikayelerini ele aldı. Adapazarı ile Yeşilçam'dan eski fotoğraflara yer verilen kitapla ilgili olarak AA muhabirine konuşan İlyadis, dedesinin Adapazarı'ndaki anılarını ve kitabın yaratılış hikayesini aktardı.
İlyadis: "Adapazarlılara, sanatçı bir Adapazarlıyı tanıtmak istedim."
Unutulmayan Miras: Hacı İlia
Rumca ve Türkçe yayımlanan kitabın Türkçe versiyonunu hazırlarken dedesi İlia, babası Kriton ve amcası Yorgo'ya bir borç hissettiğini belirten İlyadis, "Hacı İlia, Adapazarı'nı içme suyuna kavuşturan bir mucit. Adapazarı'ndaki çeşmelere ve evlerin ikinci katlarına su ulaştırdı. Bu su makinesi, o dönemde bir icat olarak kabul edildi ve Sultan II. Abdülhamid tarafından ödüllendirildi. Bu insanların ismi biliniyordu ancak kimlerle çalıştıkları ve sinema sektörüne nasıl geçtikleri pek bilinmiyordu." ifadelerini kullandı.
Geçmişle Bugün Arasında Bir Bağ
Dedesi İlia'nın İstanbul'a yerleştikten sonra oğullarına Adapazarı'ndaki çarkı ziyaret etmelerini vasiyet ettiğini söyleyen İlyadis: "Dedem, aile isimlerinin yazılı olduğu çarkın önemini onlara hissettirdi. Her sonbahar çarkı ziyaret ederdik. Gittiğimizde, çarkın daha da harabe hale geldiğini görmek bizi üzerdi." diye ekledi.
Köklerinizi Unutmayın
İlyadis: "Bu yazıları Anadolu'dan uzakta yaşayan Rumlara ve Türklere köklerini hatırlatmak için yazdım. İnsanlar zamanla doğup büyüdükleri yerleri unutuyor ve bu çok üzücü."
Atina'da Etkilikler
İlyadis, Atina'da bir dernekleri olduğunu ve etkinlikler düzenlediklerini belirtti: "İstanbullular Festivali yapıyoruz. Burada katılımcılar, İstanbul yemekleri yiyip müzikleriyle dans ediyor. Böylece iki kültür arasında bir etkileşim yaratıyoruz."
Adapazarı'na dönüşünde insanlar arasında olumlu tepkiler aldığını söyleyen İlyadis, 2016'dan beri bağlantılar kurduğunu, her zaman sıcak karşılandığını ifade etti. İlerleyen günlerde Adapazarı'nda öğrencilerle çeşitli söyleşilere katılmayı planlıyor.
Adapazarı kökenli Yunan yazar İvi İlyadis, dedesi İlia Usta'nın 1865'te Osmaneli'nde başlayan hayatını yazıya taşıdı. İlyadis, Adapazarı ile Yeşilçam'dan eski fotoğrafların da görülebileceği kitaba ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Adapazarı kökenli Yunan yazar İvi İlyadis, dedesi İlia Usta'nın 1865'te Osmaneli'nde başlayan hayatını yazıya taşıdı. İlyadis, Adapazarı ile Yeşilçam'dan eski fotoğrafların da görülebileceği kitaba ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.