Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İzmir'de İki Hasta, Aynı Kadavradan Yapılan Nakille Böbrek Kardeşi Oldu

İzmir'de Tansu Hatipoğlu ve Tuğçe Saygı, aynı kadavradan yapılan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu. Organ bağışının önemi vurgulandı.

Yayın Tarihi: 09.10.2024 15:07
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024 15:07

İzmir'de İki Hasta, Aynı Kadavradan Yapılan Nakille Böbrek Kardeşi Oldu

İzmir'de Kadavradan Yapılan Nakillerle Yeni Bir Hayat

İzmir'de, uzun yıllardır böbrek yetmezliği tedavisi gören 41 yaşındaki Tansu Hatipoğlu ve 50 yaşındaki Tuğçe Saygı, aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlığına kavuştu.

Tansu Hatipoğlu'nun Zorlu Süreci

2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaparken böbrek rahatsızlığı yaşayan Hatipoğlu, 10 yıl içinde böbrek fonksiyonlarını kaybetti. Malulen emekli olduktan sonra 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi gördü. 2 yıl önce eşi organ bağışında bulundu ancak etik kurallar nedeniyle kabul edilmedi.

Tuğçe Saygı’nın Hikayesi

Tuğçe Saygı, 20 yaşında karaciğer yetmezliği teşhisi aldı ve 1994 yılında Almanya'da karaciğer nakli oldu. 2019 yılında böbrek yetmezliği tespit edilince, İzmir'de böbrek nakli yapıldı. Ancak vücut bu nakli reddetti, tekrar diyaliz tedavisine başladı.

Mutlu Haber ve Umut Dolu İfadeler

Hatipoğlu ve Saygı, özel bir hastanenin organ bekleme listesinde yer aldıkları sırada, 17 Eylül’de bekledikleri mutlu haberi aldılar ve aynı kadavradan yapılan nakillerle sağlıklarına kavuştu. Böbrek Kardeşliği

Hatipoğlu, “Aynı kadavradan nakil ile Saygı ile böbrek kardeşi olduk” diyerek organ bağışının önemine dikkat çekti. Ülkemizde kadavradan organ naklinin yaygın olmadığını vurguladı.

Saygı, ikinci kez organ nakli geçirdiği için yeni bir hayata başladığını belirtti; hayal kırıklıklarına rağmen umudunu asla kaybetmediğini ifade etti.

Doktorlardan Önemli Mesajlar

Operasyonu gerçekleştiren Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artması gerektiğini, bunun pek çok hastanın sağlığına kavuşmasına yardımcı olacağını belirtti.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.