Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İzmir'deki Ölümcül Elektrik Kazasında İhmal Raporu Açıklandı

İzmir'de bir sağanak sırasında akıma kapılarak hayatını kaybeden 2 kişiyle ilgili bilirkişi raporu ihmal ve koordinasyon eksikliklerini ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 14:11
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 14:11

İzmir'deki Ölümcül Elektrik Kazasında İhmal Raporu Açıklandı

İzmir'deki Trajik Olayın Ardındaki İhmal

Hüseyin Bağış - İzmir'in Konak ilçesinde meydana gelen ve iki kişinin ölümüne neden olan elektrik akımına kapılma olayıyla ilgili bilirkişi raporu yayımlandı. Raporda, Gediz Elektrik ile İZSU arasındaki yetersiz koordinasyonun, altyapı çalışmalarında hatalı uygulamalara yol açtığına vurgu yapıldı. Bu ihmaller, 12 Temmuz'da meydana gelen olayda Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay isimli iki kişinin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesine sebep oldu.

Kazanın Nedenleri ve Soruşturma Süreci

Olay ile ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde, 35 şüpheliden 14’ü tutuklandı. Bilirkişi raporunda, Gediz Elektrik'in kabloları gereken derinlikte gömmemesi ve İZSU tarafından yapılan mazgal düzenlemeleri sırasında kabloların yüzeye doğru yaklaştırılması gibi önleyici tedbirlerin alınmaması, kazanın kökeninde yatan başlıca sebepler arasında belirtildi.

Koordinasyon Eksiklikleri ve Önlemler

Raporda ayrıca, elektrik kablolarının yönetmelik gereği 60-80 santimetre derinlikte gömülmesi gerektiği, ancak olay yerindeki derinliğin 36-45 santimetre arasında seyrettiği belirtildi. İZSU'nun ve Gediz Elektrik'in çalışmalarında yetersiz koordinasyon ve iletişim eksikliği, olayın yaşanmasında etken olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç ve Öneriler

Bilirkişi raporu, gelecekte benzer kazaların önlenmesi adına TEDAŞ tarafından RCD ve RCM sistemlerinin dağıtım şebekelerinde kullanılmasına yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini de önerdi.

Olay sonrası ortaya çıkan soruşturma, 5-6 yıl öncesine dayanan altyapı sorunları ve yetersiz düzenlemelerin sorumlu olduğunu göstermektedir. Bu durum, bölgedeki yerel koşulların ve önleyici tedbirlerin yeterince dikkate alınmadığını gözler önüne sermektedir.