
İzmit Körfezi'nde Dip Çamuru Temizliği Projesi İncelemesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesinde incelemelerde bulundu. Kurum, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dünyanın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçiriyoruz. İlk etapta 1,1 milyon metreküp dip çamurunu solüsyonlarla deniz suyundan ayrıştırarak bertaraf ettik," ifadelerini kullandı.
Projenin Hedefleri ve Önemi
Kurum, projenin tüm Türkiye ve dünya için örnek teşkil edeceğini vurguladı ve 2. ile 3. etapların tamamlanmasıyla birlikte İzmit Körfezi'nin temizlenmiş halinin topluma kazandırılacağını belirtti. "İzmitli kardeşlerimiz, bu çalışmanın sonunda Körfez'in masmavi güzelliğini hissedebilecekler," dedi.
Ekosistem Canlanıyor
Bakan, yürütülen çalışmalara dikkat çekerek, denizdeki ekosistemin canlandığını ve artık Körfez'de önceden görülmeyen canlıların geri döndüğünü, yunusların yeniden yaşamaya başladığını bildirdi.
Müsilajla Mücadele ve İleri Biyolojik Arıtma
Bakan Kurum, dip çamuru temizliğinin müsilajla mücadelenin bir parçası olduğunu hatırlattı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin "Marmara Denizi Koruma Eylem Planı" kapsamında üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ifade ederek, "Diğer belediyelerin de benzer sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Bu mücadele geleceğimizin ve çocuklarımıza bırakacağımız temiz bir çevrenin mücadelesidir," dedi.
Proje Süreci ve Gelecek Planları
Açıklanan proje planında, 3 etap sonunda 468 hektar alandan toplamda 3,8 milyon metreküp çamurun bertaraf edilmesi hedefleniyor. Bakanlık, bu sürecin takibini yapmaya devam edeceğini belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Körfezi'nde hayata geçirilen dip çamuru temizliği projesindeki son durumu yerinde inceledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Körfezi'nde hayata geçirilen dip çamuru temizliği projesindeki son durumu yerinde inceledi.