Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Çarpıntısı Tedaviya İhtiyaç Duyuyor

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen kalp çarpıntıları tedavi edilmeli. Uzman görüşleri ve yöntemler hakkında bilgi verildi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 15:15
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 15:17

Kalp Çarpıntısı Tedaviya İhtiyaç Duyuyor

Kalp Çarpıntısı Günlük Hayatı Olumsuz Etkiliyor

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, kalp çarpıntılarının bayılmalara veya kalpte büyümeye yol açması durumunda mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ritim Bozukluklarının Önemi

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, stres, uykusuzluk ve kahve tüketimi gibi etkenler genellikle iyi huylu kalp çarpıntılarına sebep olurken, hastaların %80'inde zamanla bu çarpıntılar kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Ancak bazı durumlarda çarpıntılar kalıcı hale gelerek tedavi gerektirebilir.

Kardiyak Ablasyon ile Tedavi Seçenekleri

Doç. Dr. Tatlısu, kalp ritim bozukluğuna neden olan odak tespit edildikten sonra Radyofrekans (RF) enerjisi uygulanarak veya dondurarak hastalıklı yapının ortadan kaldırılabileceğini ve bunun için Kardiyak Ablasyon işleminin yapılabileceğini belirtti.

Bu işlem sayesinde ritim bozukluğunun kaynağı olan dokuların yok edilerek hastaların sağlığının geri kazanılabileceğini ifade eden Tatlısu, "24 saatlik izleme yapan ritim holter, tedavi gerekliliği konusunda önemli bilgiler sağlar. Tiroid bozukluğu ya da potasyum-magnezyum eksikliği yoksa, ilk seçenek genellikle ritim ilaçlarıdır. Eğer ek atım sayısı yüksekse, anestezi gerektirmeyen ablasyon işlemi yapılması gerekebilir. Bu işlemde, ekstra atımlara neden olan bölge belirlenerek ısıtılmasıyla işlevsiz hale getirilir. İşlemin süresi değişkenlik gösterebilir ve başarı oranı %70 ile %90 arasında değişmektedir." diye ekledi.

Erken Tanının Önemine Dikkat Çekiliyor

Sağlıklı bir kalpte, elektrik sinyalleri düzenli olarak çalışarak kalp atış hızını dakikada 60 ila 100 atış arasında tutar. Ritim bozukluğunda ise, bu elektrik sinyalleri düzensiz hale gelir. Bu durum, kalbin üst odalarının titremesine neden olur ve kalbin performansını olumsuz etkiler. Tedavi başarısının, ritim bozukluğunun türüne bağlı olarak değiştiğine vurgu yapan Tatlısu, erken tanının önemini belirtti. "Ritim bozukluklarında erken tanıda başarı oranı %50-70 arasında değişirken, hastalığın ilerlemesi ile bu oran %30-40'a kadar düşebilir." dedi.

Erken tanının tedavi başarısını artırdığını ifade eden Tatlısu, "Kardiyak ablasyon işlemi radyasyon kullanılmadan da yapılabilir. Bu karar, hastanın çarpıntısının şekline ve kişisel özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir," diyerek sözlerini sonlandırdı.

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, açıklamalarda...

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, açıklamalarda bulundu.