Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Karadağ'da Yeni Kabine Yapılandırması

Karadağ'da Başbakan Milojko Spajic, kabine değişikliği gerçekleştirdi. Yeni isimler ve siyasi tartışmalar gündemde.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 23:11
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 23:11

Karadağ'da Yeni Kabine Yapılandırması

Karadağ'da Kabine Değişikliği

Karadağ'da, Başbakan Milojko Spajic'in önerisi doğrultusunda bir kabine değişikliği gerçekleştirildi. Başbakan Spajic, kabinenin yeterince "kapsayıcı, istikrarlı ve Avrupalı" olmadığını belirterek Meclis'te yeni değişiklik taleplerini sundu.

Yeni Kabine Onaylandı

Spajic'in 81 sandalyeli Karadağ Meclisi'ne sunduğu yeni kabine teklifi, oturuma katılan milletvekillerinin çoğunluğu tarafından kabul edildi. Ancak yeni kabinenin Sırbistan ve Rusya yanlısı partilerle birlikte Boşnak Partisi'nden oluşması bazı tepkilere yol açtı.

Tepkiler Gündemde

Sosyalistlerin Demokratik Partisi (DPS), Sosyal Demokratların (SD) ve diğer bazı koalisyon partileri, kabine değişikliğine itiraz eden milletvekilleri arasında yer aldı. DPS lideri Danijel Zivkovic, yeni kabinede Karadağlıların eksik olduğunu ve bu durumun ülkeyi "etnik federalleşme"ye sürükleyeceğini vurguladı.

Boşnak Partisi lideri Ervin İbrahimovic ise partisinin siyasi hedefleri doğrultusunda kimsenin müdahalesine izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, SD milletvekili Nikola Zirojevic de Boşnak Partisi'nin, Boşnakları gerçek anlamda temsil etmediğini ifade etti.

Yeni Kabinedeki İsimler

Yeni kabinede görev alan isimler:

  • Güvenlik ve İç Politikadan Sorumlu Başbakan Yardımcısı: Aleksa Besic
  • Dışişleri Bakanı: Ervin İbrahimovic
  • Eğitim ve Bilim Bakanı: Budimir Aleksic
  • Ulaştırma Bakanı: Maja Vukicevic
  • Ekoloji Bakanı: Damjan Culafic
  • Çalışma Bakanı: Naida Nisic
  • Denizcilik Bakanı: Filid Radulovic
  • Diğer bakanlıklar ve görevli isimler detaylı olarak listelendi.

Erken Seçim Sonrası Hükümet Kurma Süreci

Karadağ'da erken genel seçim 11 Haziran 2023'te gerçekleştirilmişti. 10 Ağustos'ta hükümet kurma görevini üstlenen eski Maliye Bakanı Milojko Spajic, Avrupa Şimdi Hareketi (PES) ile DPS ve müttefiklerinin siyasi dinamiklerini etkileyecek bir süreçten geçiyor.

Seçimde PES %25,6 oy oranıyla 24 milletvekili elde ederken; DPS ve koalisyonu %23,2 ile 21 milletvekili kazanmıştı. Siyasi partilerin dağılımları da, Karadağ'ın geleceği açısından büyük önem taşıyor.