
Giresun’un Keşap İlçesinde Kilim Dokuma Atölyesi
Giresun'un Keşap ilçesinde, yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, 21 yıldır aile ekonomilerine önemli bir katkı sağlıyor.
Atölyenin Tarihçesi ve Amacı
Keşap Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Figen Paltun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında Keşap Kaymakamlığı tarafından kurulmuş olan atölyenin, yöreye özgü kilimlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla faaliyete geçtiğini belirtti. Paltun, kadınların meslek edinmeleri ve ekonomik katkı sağlamalarının hedeflendiğini, şimdiye kadar yaklaşık 500 kişinin atölyeye katıldığını ifade etti.
Kursların Süreci
Paltun, atölyenin tanıtımı için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, "Her yıl alan çalışması yapıyoruz. Kapı kapı dolaşarak tüm vatandaşlarımızı kursla ilgili bilgilendiriyoruz. Katılım göstermek isteyenler geliyor. Kayıtlarını yapıyoruz, ardından eğitim alıyorlar. Dokudukları kilimler onlara ait oluyor," dedi.
Kilim Sanatı ve Kadınların Katkısı
Paltun, bu dönemde 15 kursiyerinin olduğunu ifade ederek, "Atölye sayesinde yöreye özgü kilim sanatı yaşatılıyor, kadınlar da buradan elde edilen gelirle aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar," şeklinde konuştu.
Usta Öğreticinin Görüşleri
Usta öğretici Gülçin Çakır, Keşap kiliminin zengin geçmişine dikkat çekerek, "Hem kendi motiflerimizi hem Anadolu ve Selçuklu motiflerini kullanıyoruz. İlk dokuma işlemi Karabulduk yöresinde başlamış. 'Aynalı' ve 'Göbekli' adlı motiflerimizi kullanıyoruz. Ata yadigarı kilim kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz," dedi.
Ev Ekonomisine Katkı
Fatma Tekin, yaklaşık 10 yıldır atölyede kilim dokuduğunu belirterek, "Burada tezgahlarda kilim dokuyor ve satıyoruz. Ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Yurt dışına sipariş alıyoruz," şeklinde konuştu.
Giresun'un Keşap ilçesindeki atölyede 21 yıldır yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, aile ekonomilerine destek oluyor.
Giresun'un Keşap ilçesindeki atölyede 21 yıldır yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, aile ekonomilerine destek oluyor.