Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kıbrıs'ta ABD Helikopter Üssü Tartışmaları Devam Ediyor

Güney Kıbrıs'ta inşa edilen helikopter üssüne ABD ordusunun 'Chinook' helikopterlerinin konuşlandırılacağı iddia ediliyor.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 18:38
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 18:38

Kıbrıs'ta ABD Helikopter Üssü Tartışmaları Devam Ediyor

Kıbrıs'ta Yeni Bir Helikopter Üssü İnşası

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Larnaka bölgesinde yapım aşamasında olan bir helikopter üssü hakkında açıklamalarda bulundu. Palma, projenin devam ettiğini ancak detay vermekten kaçındı.

Üssün Kullanımı Hakkında Belirsizlik

Palmas, Politis Gazetesi'ne yaptığı röportajda, üssün kimin kullanımına sunulacağı konusunda bilgi paylaşmadı. Ancak bazı GKRY medyası, bu üssün ABD miliyetine tahsis edileceği ve burada ABD ordusunun 'Chinook' tipi helikopterlerinin konuşlandırılacağına dair haberler geçti.

Stratejik İşbirliği Anlaşması

Bu gelişmeler, GKRY'nin hali hazırda 6 askeri helikopteri bulundurduğu belirtilerek, Larnaka'daki üs için gerçek bir ihtiyaç olmadığı yönünde eleştirilerle karşılandı. Duyumlar, Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki 'Stratejik İşbirliği' anlaşmasının bu konuyla da bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Pentagon'dan Yanıt Yok

Bu iddialar üzerine Pentagon'un duruma dair bir açıklama yapmamış olması dikkat çekti. Ayrıca, Amerikan ABC televizyonunun daha önce adada gizli bir askeri üs kullanarak helikopter konuşlandırıldığına dair haberlerine Rum yetkilileri sessiz kalmayı tercih ederek yanıt vermedi.

Helikopter Kazası ve Tartışmalar

Geçen yıl ABD'nin Doğu Akdeniz'de bir helikopterinin düştüğü ve 5 özel birlik askerinin hayatını kaybettiği bilgisi kamuoyuna açıklanmıştı. Helikopterin düştüğü yerin Kıbrıs kıyılarına 30 mil uzaklıkta olduğu tespit edilmesiyle birlikte, ABD'nin GKRY'de gizli bir helikopter üssü bulundurduğu yönündeki tartışmalar yeniden alevlendi.