Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kırgızistan, Ekonomik Mucize İçin İlerlemesini Sürdürüyor

Kırgızistan, milli ekonomide 'mucize sıçrama' bekliyor. Bakan Caparov, kalkınma hedeflerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 17:13
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 17:13

Kırgızistan, Ekonomik Mucize İçin İlerlemesini Sürdürüyor

Kırgızistan Ekonomisinde Mucize Sıçrama Beklentisi

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, milli ekonomide tarihi bir "mucize sıçrama" beklediklerini duyurdu. Bu açıklama, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'nın 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen "Ekonomik Mucizenin Temelleri-2030: Kırgız Kar Leoparının Sıçraması" adlı konferansta yapıldı.

Kalkınmanın Ana Hedefleri

Caparov, konuşmasında ülkenin kalkınma stratejisine ve uzun vadeli hedeflerine değindi. "Gelecek yıllarda milli ekonomide büyük bir sıçrama bekliyoruz, bu süreci de 'Kırgız kar leoparının sıçraması' olarak adlandırıyoruz," ifadelerini kullandı.

Ekonomik Gelişmeler ve Reformlar

Son üç yılda ulusal ekonominin gelişiminde önemli değişimlere tanık olduklarını belirten Caparov, "Ülkemizde gelişmelerin peşinden giden birçok kişi olmadı ancak sosyal ve ekonomik alanda kaydedilen ilerlemeler gözle görülür hale geldi," şeklinde konuştu.

Önemli Veriler

Caparov, gayri safi yurtiçi hasılasının %7 arttığını, 2023 yılı bütçesinin ise 6 milyar 790 milyon dolara ulaştığını aktardı. Bu bütçenin 2024'te 7 milyar 647 milyon dolara çıkması bekleniyor.

Sektörel Büyüme ve Dış Ticaret

Ekonomi tüm sektörlerinde büyük gelişmeler yaşandığını ifade eden Caparov, inşaat sektöründe %37, hizmet sektöründe %7, sanayi ve tarımda sırasıyla %4.3 ve %6.7 büyüme kaydedildiğini belirtti. Ocak-Ağustos 2024 döneminde gerçekleşen toplam dış ticaret hacmi ise 11 milyar dolara ulaşarak %9 artış gösterdi.

Uluslararası Projeler

Caparov, ayrıca Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu projesinin 311 kilometre uzunluğunda olacağını ve maliyetinin 4.7 milyar dolar olarak belirlendiğini açıkladı.

Gelecek Hedefleri

Son olarak, ekonomiyi geliştirmek için küresel pazar dinamiklerini takip edeceklerini vurgulayan Bakan Caparov, "Refaha giden yol asla kolay değildir ancak attığımız her adım, güçlü ve bağımsız bir Kırgızistan'ın temellerini güçlendirecektir," dedi.

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının kuruluşunun...

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen "Ekonomik Mucizenin Temelleri-2030: Kırgız Kar Leoparının Sıçraması" başlıklı konferansta konuştu.