Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs Barış Harekatı Açıklamaları

Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılında, Türkiye'nin desteği olmadan Kıbrıs meselesinin çözülemeyeceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 15:45
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 15:45

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs Barış Harekatı Açıklamaları

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılına Dair Açıklamalarda Bulundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılında Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu"nda konuştu ve Türkiye ile olan ilişkilerin önemine değindi.

Kıbrıs Meselesinde Türkiye'nin Rolü

Tatar, "Kurumsal ve konjonktürel varlığımız her zaman Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürümekten geçer. Kıbrıs meselesi Rauf Denktaş'ın ifade ettiği gibi Türkiyesiz çözülemez." şeklinde konuşarak, Türkiye'nin desteğinin Kıbrıs Türkü için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Sempozyum Detayları

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş himayesinde İstanbul'da düzenlenen sempozyumda Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı dolayısıyla duygularını paylaştı. Tatar, "Kıbrıs Türkü'nün yaşatılması ve güçlendirilmesi için birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

Uluslararası Toplumun Baskıları

Konuşmasında uluslararası toplumun Kıbrıs Türkünü baskı altına almaya çalıştığını belirten Tatar, "Ambargolar onların samimiyetsizliğini gösteriyor. Biz federasyonun getireceği tehlikelerin farkındayız; ‘sıfır asker, sıfır garantörlük’ dayatmalarına karşı duracağız." ifadelerini kullandı.

Tezkere ve Tarihi Önemi

Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemli bir dönüm noktası olduğunu, 18 Temmuz'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen başkanlık tezkeresinin iki devletli siyasetin teyidi olduğunu belirtti. Türklerin Kıbrıs'taki varlığının 500. yılına dikkat çeken Tatar, bunun sorgulanamaz bir gerçek olduğunu ifade etti.

Sonuç

Sonuç olarak, Tatar, Türkiye'nin garantör ülke konumunun ve Kıbrıs meselesindeki rolünün altını çizerek, "Türkiye ile işbirliği yapmadan adım atmam asla mümkün değildir," dedi.