
16. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi (UROK), bu sefer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılmıştır. Girne’deki bir otelde gerçekleşen kongrede tıp ve akademi dünyasından toplamda 196 katılımcı, 311 poster ve 96 sözlü olmak üzere 407 bilimsel bildiri sunmuştur.
Kongre Teması ve Açılış Konuşmaları
Kongre Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek, basın toplantısında bu yıl kongrenin ana temasının "Hedeflenmiş ve İmmün Tedaviler Çağında Radyoterapinin Yeri" olduğunu belirtti. Selek, bu yılki kongrede yurt içi ve yurt dışından birçok bilim insanının katılarak güncel bilgileri ve klinik deneyimleri paylaştığını ifade etti.
Kanserle Mücadelede Multidisipliner Yaklaşım
Selek, kanserin sadece bireylerin yaşam kalitesini değil, ülkelerin sağlık sistemlerinde de büyük bir yük oluşturduğunu vurgulayarak, "Multidisipliner yaklaşım kanserle mücadelenin olmazsa olmazıdır" dedi. Radyasyon onkolojisinin bu noktada vazgeçilmez bir branş olduğunu belirten Selek ayrıca, teknoloji ve bilimsel veriler doğrultusunda kişiye özel tedavilerin önemine dikkat çekti.
Kanser Vakalarının Artışı ve Tedavi Yöntemleri
TROD Başkanı Prof. Dr. Banu Atalar, kanser vakalarının artışı üzerinde durarak, özellikle genç bireylerde bazı kanser türlerinin sıklığında artış gözlemlendiğini kaydetti. Atalar, yeni teknolojilerin yanı sıra zaman yönetimi ve hasta konforunun da tedavi süreçlerinde büyük rol oynadığını ifade etti.
Yeni Teknolojiler ve Yapay Zeka
Radyoterapide çığır açan teknolojilerden biri olan FLASH Radyoterapi yönteminin geleceğin radyoterapisinin önemli bir parçası olabileceğini açıklayan Atalar, yapay zekanın radyoterapi planlamalarında devrim yarattığını belirtti. Yapay zeka, hastaların ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturarak tedavi sürecini hızlandırmakta ve hataları azaltmaktadır.
Rahim Ağzı Kanserleri ve Koruyucu Tedbirler
Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Melis Gültekin, rahim ağzı kanserlerinin önemi hakkında bilgi vererek, HPV aşılarının koruyucu etkisinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu aşıların anal kanserler ve diğer HPV ile ilişkili kanserlerden de korunmada etkili olduğunu belirtti.
Meme Kanseri ve Erken Tanı
TROD Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. İlknur Bilkay Görken, meme kanserinde erken tanının hayati olduğunu ifade ederek, kadınların 20 yaşından itibaren aylık kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca, 40 yaşından sonra mamografi çektirmenin önemi üzerinde durdu.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi (UROK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapıldı.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi (UROK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapıldı.