Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

KKTC'den Kapalı Maraş İçin Yeni Adımlar

KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili yeni adımlar için Türkiye ile işbirliği yapacaklarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 12:05
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 12:05

KKTC'den Kapalı Maraş İçin Yeni Adımlar

KKTC Kapalı Maraş Hakkında Yeni Gelişmeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş bölgesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 4 yıl önce uygulamaya alınan açılım sürecinin devam edeceğini belirten Ataoğlu, Türkiye ziyaretinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüştü.

Maraş'ın Ziyarete Açılması Önemi

Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş'ın artık kapalı olarak adlandırılmamasının gerektiğini ifade etti. Çünkü söz konusu bölge, belirli saatlerde halkın ziyaretine açıktır. 8 Ekim 2020'de yeniden açılan Maraş, hem Gazimağusa ilçesine hem de KKTC'nin genel ekonomisine büyük katkı sağladı.

Ataoğlu, 2020 yılından bu yana Maraş'ı ziyaret eden turist sayısının 2 milyonu geçtiğini belirtti ve bu süreçte Türkiye'nin desteklerinin büyük rol oynadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu destekleri için teşekkür etti.

Yeni Planlar ve Ortak Ziyaretler

Başbakan Yardımcısı, Maraş'la ilgili yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını söyleyerek, "Türkiye ziyaretimde, Kapalı Maraş ile ilgili atılacak yeni adımlar konusunda Sayın Kurum'a öneride bulundum. Maraş'a birlikte giderek, yapılması gerekenleri yerinde inceleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ataoğlu, Türkiye ile işbirliği içinde atacakları adımlarla Maraş'ın ulusal ekonomiye katkısını daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi. Maraş Açılımına Giden Yol

KKTC'de, 18 Haziran 2019'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten beri kapalı olan Maraş'ın açılması yönünde adım atılması ve bilimsel bir envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı. 8 Ekim 2020'de kamuya açılan Maraş'ın, 12 Temmuz 2021'deki ikinci aşamasında bir bölgenin daha sivil hale getirilmesi sağlandı.

KKTC makamları, Maraş'ta mülk sahibi olan Rumlar ve diğer ülke vatandaşlarına, başvuru işlemlerini Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla yapmalarını öneriyor. Ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Maraş'taki açılım sürecine karşı çıkmaya devam ediyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Maraş açılımının 4. yılı dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.