Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'dan Müsilaj Değerlendirmesi
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bilim insanlarının Marmara Denizi'ndeki müsilaj ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
Yoğun Müsilaj Tabakası Tespit Edildi
Büyükakın, yaptığı açıklamada, 20-22 metre derinlikte yoğun bir müsilaj tabakasının bulunduğunun bilim insanları tarafından tespit edildiğini belirtti. Ayrıca 2021 yılında müsilajla ilgili gerçekleştirilen toplantılar sonucunda oluşturulan 22 maddelik eylem planının en önemli maddesinin evsel atıkların arıtma sistemleriyle ilgili olduğunu vurguladı.
Kirliliğe Dikkat Çekildi
Büyükakın, Marmara Denizi'ne günde 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğini ve bunun %53'ünün yalnızca ön arıtma ile denize bırakıldığını söyledi. Ön arıtmanın azot ve fosforu yeterince uzaklaştıramadığını kaydeden Büyükakın, bu unsurların müsilaja sebep olan mikroorganizmaların besin kaynağı olduğunu ifade etti.
İstanbul'un Etkisi ve Bölgede Alınan Önlemler
Büyükakın, İstanbul'dan gelen evsel atık suyun azot ve fosfor oranlarını artırarak, müsilajın kaynağı olan bakterilerin çoğalmasına sebep olduğunu belirtti. Kocaeli'de ise 23 arıtma tesisinin çalıştığını ve bu tesisler sayesinde Kocaeli sahillerinden Marmara Denizi'ne herhangi bir evsel atık suyun deşarj edilmediğini dile getirdi.
Gelecek için Umut Var
Başkan Büyükakın, bilim insanlarının, gerekli tedbirler alındığı takdirde Marmara Denizi'nin eski oksijen seviyesine 5-6 yıl içinde döneceği öngörüsünde bulunarak, kirliliği en aza indirme çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.
Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği içinde İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizliği çalışmaları gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bu çabaların müsilajın etkisini azaltmada önemli rol oynadığını söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj (deniz salyası) ile ilgili açıklamalarda bulundu.