Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Komodo Ejderlerinin Dişlerinde Demir Tabanlı Tırtıklar Tespit Edildi

Araştırmalar, Komodo ejderlerinin avları parçalamalarına yardımcı olan demir tabakaları ortaya çıkardı.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 23:09
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 23:09

Komodo Ejderlerinin Dişlerinde Demir Tabanlı Tırtıklar Tespit Edildi

Komodo Ejderleri Üzerine Yeni Bulgular

İngiltere'deki King's College London üniversitesinden bilim insanları, Komodo ejderlerinin diş yapılarına dair çarpıcı bir keşif gerçekleştirdi. Araştırmacılar, gelişmiş kimyasal ve yapısal görüntüleme teknikleri kullanarak, bu büyük kertenkelenin dişlerinin uç kısımlarındaki tırtıkların demir açısından zengin bir tabakayla kaplı olduğunu belirledi.

Demir Tabaka ve Avlanma Yeteneği

Bilimsel incelemeler, Komodo ejderlerinin avlarını daha kolay parçalayabilmesini sağlayan bu demir tabakanın, diğer sürüngenlerden farklı olarak diş uçlarında yoğunlaştığını gösterdi. Bu tabakanın, dişin turuncu bir renge boyandığı ve keskinliğini koruduğu ifade edilmektedir.

Bu buluş, aynı zamanda daha önce hiçbir etçil sürüngende tespit edilmemiş olan bir özelliği de işaret ediyor. Araştırmacılar, dilerler ki bu özellik, Komodo ejderlerinin avlanma yeteneklerine büyük katkıda bulunuyor.

Tehlike Altındaki Tür

Komodo ejderleri, sadece Endonezya'nın milli parklarında ve çevresindeki birkaç adada bulunmaktadır. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin verilerine göre, doğada yalnızca 3,458 birey kalmıştır. Bu etkileyici reptiller, 3 metreye kadar boy alabilir ve 90 kilograma kadar ağırlık taşıyabilir. Ancak, insan faaliyetleri ve iklim değişikliği nedeniyle yaşam alanlarının azalması, bu türü tehdit altında bırakmaktadır.

Bu ilginç araştırmanın detayları, Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı.