Konya'da Cezaevi Tarihine Son
Konya'nın Ilgın ilçesinde, geçmişte cezaevi olarak kullanılan 800 metrekarelik taş bina, restore edilerek modern bir kütüphaneye dönüştürüldü. Ilgın Millet Kütüphanesi, İller Bankası'nın mali desteğiyle Ilgın Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, 1 yıllık bir sürecin ardından hizmet vermeye başladı.
Kültürel Aktiviteler ve Okuma Alanları
560 metrekarelik bir alana sahip kütüphanede; kitap kafe, okuma ve çalışma alanları, sessiz kütüphane, çocuk okuma salonu ve çocuk sinema salonu yer alıyor. Ayrıca, yetişkinler için de bir kütüphane bulunmakta. Binanın bahçesinde çocuklar için özel bir oyun parkı tasarlandı.
İlçe Halkına Açık Bir Mekan
Kütüphane, özellikle öğrenciler için bir buluşma noktası haline geldi. Öğrencilerin rahatlıkla ders çalışabileceği, keyifli zaman geçirebileceği bir ortam sunan bu mekan, Ilgın'ın kültürel yaşamına yeni bir soluk getiriyor.
Ömer Apil'den Önemli Açıklamalar
Ilgın Belediye Başkanı Ömer Apil, projenin toplumsal hafıza açısından önemli bir dönüşüm olduğunu vurgulayarak, "Burası cezaeviyken, insanların çay sohbetleri yapabildiği, çocukların oynadığı bir ortamdı. Şimdi burası eğitim yuvasına dönüştü. Mahkumların hayal ettikleri bir ortam artık gençlerin hizmetinde," dedi.
İller Bankası'nın Desteği
İller Bankası Konya Bölge Müdürü Sedat Yılmaz ise, binanın modern bir kütüphane olarak yeniden hayat bulmasının kendileri için mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti. Kütüphane, kullanıcıların sosyal ve kültürel etkinliklere katılımını artırmakta.
Öğrencilerin Yorumları
17 yaşındaki lise öğrencisi Zeynep Nur Yıldız, buranın cezaevi geçmişini geride bırakarak, keyifli bir kütüphane haline geldiğini düşündüğünü belirtiyor. "Bence, bir kütüphane açmak, bir cezaevinin kapatılması demek. Geçmişte mahkum olan yerde şimdi biz ders çalışıyoruz, bu çok dikkat çekici ve ibret alınılacak bir durum," diyor.
Konya'nın Ilgın ilçesinde, 61 yıl kapalı cezaevi olarak kullanılan taş bina, özgün dokusuna uygun restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldü.
Konya'nın Ilgın ilçesinde, 61 yıl kapalı cezaevi olarak kullanılan taş bina, özgün dokusuna uygun restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldü.