Konya'nın Tarımda Geleceği: Öğrenciler Çiftçiliği Öğreniyor
Konya'da, tarımsal eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen projeler, öğrencilere çiftçilik becerileri kazandırmayı amaçlıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iş birliğiyle hayata geçirilen iki projeyle, 31 ilçedeki öğrenciler, fidan dikiminden bitki bakımına kadar birçok tarımsal faaliyetle ilgili uygulamalı eğitim alıyor.
Okullarımız Çiçek Açıyor
"Okullarımız Çiçek Açıyor" projesi kapsamında, 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileri bitkisel üretim, tohum ekimi, fide dikimi, bakım, besleme gibi konularda eğitimler alıyor. Ayrıca, "Yerli Tohum Milli Tarım" projesi ile 4. sınıf öğrencilerine tarım ile ilgili hazırlanan çalışmalar sunuluyor.
Pratik Eğitim Fırsatları
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 64 okulda yürütülen "Yerli Tohum Milli Tarım" projesi çerçevesinde, öğrencilere "İlk Bahçem Seti" hediye edilerek, tohum ekim süreci uygulamalı olarak öğretiliyor. Öğrenciler, Konya'nın merkez ilçeleri olan Karatay, Meram ve Selçuklu'daki belirli okullarda teorik eğitim aldıktan sonra, uygulama yapmak üzere "tarım çantası" alarak bu süreçte aktif rol alıyor.
Maskotlarla Eğlenceli Eğitim
Projede yer alan "Tarımcan" ve "Tarımsu" maskotları, öğrencilere bitki dikimi ve bakımı konusunda yol gösteriyor. Ayrıca, çocuklar öğrendiklerini pekiştirmek için "Konya Büyükşehir Tarım Çocuk Kitabı"ndan yararlanıyor. Geri dönüşüm malzemeleriyle saksı yapımını öğrenen öğrenciler, evlerinde tükettikleri sebze ve meyve tohumlarını biriktirerek kendi minik bahçelerini oluşturuyor.
Toprak Bilinci Aşılama Çabası
Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim Şube Müdürlüğü'nden ziraat mühendisi Hediye Dilek Polat, projelere 2018 yılında bir okulun talebiyle başladıklarını ve öğrencilere toprak bilincini kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Polat, "Çocuklarımız genellikle taş binalar arasında büyüdüğü için toprakla iç içe değiller. Tarihi tarım şehri Konya'nın topraklarının kıymetini bilmeleri için bu eğitimlerin önemi büyük" dedi.
Projeye katkı sağlayan kurum ve kişilere teşekkür eden öğrenciler, gelecekte tarım konusunda daha bilgili bir neslin yetişmesini umut ediyorlar.
Konya'da, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında 31 ilçede hayata geçirilen 2 projeyle öğrenciler, birer çiftçi gibi fidan dikmeyi, bitkiyi çoğaltmayı ve bakım yapmayı öğreniyor.
Konya'da, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında 31 ilçede hayata geçirilen 2 projeyle öğrenciler, birer çiftçi gibi fidan dikmeyi, bitkiyi çoğaltmayı ve bakım yapmayı öğreniyor.