Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kremlin: Ukrayna ile Müzakere Sürecine Açığız Ancak Öncelikle Çeşitli Konuların Netleştirilmesi Gerekiyor

Kremlin, Ukrayna ile müzakerelere açık olduğunu ancak birçok konunun kesinleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 14:25
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 14:25

Kremlin: Ukrayna ile Müzakere Sürecine Açığız Ancak Öncelikle Çeşitli Konuların Netleştirilmesi Gerekiyor

Kremlin’den Ukrayna Açıklaması

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna ile müzakere sürecine zihin açtığını, fakat Kiev'den netleştirilmesi gereken pek çok konu olduğunu ifade etti.

Ukrayna'nın Müzakere İsteği

Peskov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın Rusya ile müzakere için hazır olduklarını belirten açıklamalarını değerlendirdi. Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Peskov, "Şu ana kadar farklı açıklamalar yapıldı ve net bir durum mevcut değil. Rusya olarak müzakerelere açığız, ancak Ukrayna’nın ne kadar hazır olduğunu ve bu süreçte kimin sorumlu olduğunu anlamamız gerekiyor." dedi.

Zelenskiy ile Müzakere Pozisyonu

Moskova'nın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile müzakere yapma konusunda durumu karmaşık bulduğuna dikkat çeken Peskov, "Hukuki açıdan Zelenskiy’nin görev süresiyle ilgili bazı sorunlar var. Ancak pratik bir yaklaşım ile hedeflere ulaşmak için müzakerelere açığız." değerlendirmesinde bulundu.

Uygulamada Karşılaşılan Engeller

Peskov, Zelenskiy'nin meşruiyeti üzerine daha geniş bir sorunun mevcut olduğunu, ayrıca Ukrayna’nın Rusya ile temasını kanunen engelleyen yasaların hâlâ yürürlükte olduğunu vurguladı. Bu nedenle, daha fazla gelişmenin sağlanabilmesi için bazı konuların ışığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna'nın Müzakere Açıklamaları

Kuleba, resmi ziyareti sırasında Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşmesinde, "Rus tarafıyla müzakere yapmaya istekli ve hazırız. Müzakere süreci bağımsız, adil ve kalıcı barış amacı gütmelidir." dedi.