Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

KTÜ'de Deprem Hasar Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı

Karadeniz Teknik Üniversitesi, deprem sonrası hasar tespitinde robotik köpekler ve yapay zeka ile yenilikçi bir projeye imza atıyor.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 16:40

KTÜ'de Deprem Hasar Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı

KTÜ'de Yenilikçi Deprem Hasar Tespit Projesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) tarafından yürütülen bir projede, deprem sonrası yapı hasarlarının hızlı ve otomatik bir şekilde tespit edilmesi için robotik köpekler ve yapay zeka kullanılacak.

Projenin Amaçları ve Yöntemleri

Rektörlükten alınan bilgilere göre, bu proje sayesinde, depremde hasar gören binalarda geleneksel gözlemsel hasar tespit yöntemlerine alternatif olacak güvenli, hızlı ve otomatik bir sistem sunulması hedefleniyor.

Projenin amacı, afet sonrası süreçte bina onarımlarını hızlandırmak. Bu projeyle birlikte Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza atılması planlanıyor.

Üst Düzey Destek ve Çalışmalar

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na destek verdiklerini belirterek, "Ülkemiz önemli bir deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve bu nedenle hazırlıklar yapmalıyız," dedi.

DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise projenin, gözlemsel hasar tespitine alternatif olarak hızlı ve güvenilir bir karar destek sistemi geliştirmek amacıyla hayata geçirildiğini aktardı.

Robotik Köpeklerin Kullanımı

Projede, robotik köpekler hasarlı binaların çevresinde ve iç mekanlarında yüksek çözünürlüklü görüntüler toplayacak. Bu görüntüler, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edilerek hasar tespitine katkı sağlanacak. Ayrıca, deprem sonrası artçı sarsıntılar sırasında insana yönelik riski azaltmak için robotik köpekler kullanılacak.

Gelişmiş Yapay Zeka ve Yazılım Entegrasyonu

Proje, büyük veri kümeleri üzerinde eğitilecek derin öğrenme algoritmalarıyla hasarın boyutlarını hassas bir şekilde tespit ederecek. İkinci aşamada geliştirilecek yazılımın, mevcut hasar tespit sistemine entegre edilmesi planlanıyor. Böylece afet sonrası yapılan çalışmalar hızlanacak.

Proje Zaman Çizelgesi

22 Ocak 2024'te başlayan projenin, 22 Ocak 2027'de tamamlanması hedefleniyor. Proje, dünya çapında bir yenilik olarak dikkat çekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS), "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" projesi yürütülüyor.