Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Piyasalarda Fed Beklentileri ve Son Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi belirsizlik hakim. Japonya Merkez Bankası sürpriz bir faiz artışı yaptı.

Yayın Tarihi: 31.07.2024 09:00
Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 09:00

Küresel Piyasalarda Fed Beklentileri ve Son Gelişmeler

Küresel Piyasalarda Fed Beklentileri

Küresel piyasalarda gözler, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (Fed) alacağı yeni para politikası kararında yoğunlaştı. Bu akşam yapılacak açıklamalar öncesinde, piyasalarda dalgalanmalar gözlemlenmektedir. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise sürpriz bir adım atarak politika faizini %0,25'e çıkardığını bildirdi.

Fed Faiz Kararının Etkileri

Açıklanacak olan makroekonomik veriler ve şirket bilançoları, haftanın ikinci yarısında piyasalardaki oynaklığı artırması bekleniyor. Analistler, Fed'in bu akşamki toplantısında faiz oranını %5,25-5,50 aralığında tutmasına kesin gözle bakıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve politika metni, gelecekteki para politikalarının şekillenmesi açısından önemli ipuçları sunabilir. Para piyasalarında yapılan analizler, Fed'in 2023 yılının kalan kısmında 3 kez faiz indirimine gidebileceğine işaret ediyor. Ancak, cuma günü açıklanacak olan istihdam raporu gibi veriler, bu durumu etkileyebileceği öngörülüyor.

Şirket Bilanço Sonuçları Üzerindeki Etkiler

Dün yayımlanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı haziranda 8 milyon 184 bine geriledi. Ancak bu rakam, tahminlerin üzerinde kaldı. Bugün, ADP özel sektörü istihdam raporları, yatırımcıların dikkatini çekerken, iş gücü piyasasında bir soğuma sinyali Fed'in sıkı para politikasını gevşetme isteğini artırabilir.

Bilanço döneminde, şirket finansal sonuçlarının hisse senetleri ve sektörler üzerindeki etkisi dikkat çekiyor. Örneğin, teknoloji devi Microsoft'un geliri, nisan-haziran döneminde %15 artarak net kârı %10 yükseltti. Ancak, yapay zeka yatırımlarının bekleneni vermemesi, şirketin borsa üzerindeki etkisini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Küresel Pazar Dinamikleri

ABD'deki tahvil piyasaları, Fed kararları öncesinde alış ağırlıklı bir seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,14'e geriledi. Altın fiyatları ise değer kazanarak 2,420 dolara çıktı. Orta Doğu'da artan gerilimler, petrol fiyatlarının yükselmesine sebep oldu ve Brent petrol varil fiyatı %1 artışla 79,3 dolara ulaştı.

New York Borsası'nda Nasdaq endeksi %1,28, S&P 500 endeksi %0,50 gerilerken, Dow Jones endeksi %0,50 oranında yükseldi. Avrupa piyasalarında ise İngiltere haricinde alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya'nın ekonomisi 2. çeyrekte beklenenden daha fazla daralma gösterdi. Euro Bölgesi ise %0,3'lük bir büyüme sergiledi.

Asya Pazarındaki Gelişmeler

Asya borsalarında, Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasıyla alış ağırlıklı bir görünüm hakim. Japonya'nın sanayi üretimi %3,6 azalış gösterirken, Çin'de imalat sektörü PMI endeksi 49,4'e geriledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü %0,39 azalışla 10,691.68 puandan tamamladı. Dolar/TL, 33.0850 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, bugünkü işlemler 33.1400 seviyesinden başladı.

Bugün Takip Edilecek Veriler

Piyasanın yönünü belirleyecek önemli veriler arasında, Türkiye'nin dış ticaret dengesi, Avro Bölgesi enflasyonu ve ABD'de ADP özel sektör istihdamı raporu yer alıyor.

Özetle, piyasalardaki gelişmeler, Fed'in kararlarına ve açıklanacak verilere bağlı olarak şekillenmeye devam ediyor.