Kütahya'da Deprem Bilinci Artıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin değerli öğretim üyelerinden yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın gelişimine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Kütahya'nın büyüyen bir kent olduğunu vurgulayan Görür, deprem riskinin yapılaşma süreçlerinde önemle dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Program ve Uyarılar
Kütahya Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı etkinlikte katılımcılara bilgi veren Görür, daha güvenli yapılar inşa edilmesi için halka uyarılarda bulundu.
Tarihsel Depremler ve Yapılaşma Stratejisi
Görür, geçmişte Kütahya'nın büyük depremler yaşadığını belirterek, "Kütahya bir deprem kenti. Geçmişteki 7'nin üzerindeki depremler, bölgede hala ciddi bir riskin olduğunu göstermektedir," dedi. Ayrıca, "Kütahya, yapılaşmada hatalar yapıyor. Düzlük alanları üzerine dayanıklı olmayan evler inşa ediyorlar," diyerek bölgenin sıvılaşma riski taşıyan zeminine dikkat çekti.
Öneriler ve Çözüm Yolları
Prof. Dr. Görür, Kütahya'da öncelikli olarak mikro bölgeleme çalışmaları yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen verilerin, yerel yönetimlere kentin güvenliğini sağlamada yol gösterici olacağını söyledi. Ayrıca, yapıların depremlere karşı yer altı ve yer üstü dinamiklerine göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı programa katıldı. Görür, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.