Kuzey Koreli Bilgisayar Korsanları Suçlamalarla Karşı Karşıya
ABD, Birleşik Krallık ve Güney Kore, Kuzey Kore'ye bağlı bilgisayar korsanlarının dünya genelindeki savunma ve mühendislik firmalarına siber saldırılar düzenlediğini açıkladı. Bu korsanlar, hassas askeri bilgileri çalmak amacıyla çeşitli bilgisayar sistemlerini hedef alıyorlar.
Ortak Açıklama Yapıldı
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) ve Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı (NIS), gönderdiği ortak bir bildiride, "Anadriel" veya "APT45" olarak bilinen bu bilgisayar korsanlarının çeşitli askeri üreticilerinin teknoloji altyapılarına sızdığını belirtti. Saldırılan firmalar arasında tank, denizaltı, savaş uçağı, füze ve radar sistemleri üreticileri bulunuyor.
Hedefler Araasında Sağlık Kuruluşları da Var
Açıklamaya göre, Kuzey Koreli korsanlar sadece askeri kurumların değil, aynı zamanda Japonya ve Hindistan'daki çeşitli endüstriyel tesislerin de bilgisayar sistemlerini hedef almış durumda. Özellikle, Andariel'in casusluk faaliyetlerini bazı ABD merkezli sağlık kuruluşlarına karşı yaptıkları fidye yazılımı saldırıları ile fonladığı ifade edildi.
Ödül İlanı ve İddianame
ABD Adalet Bakanlığı, Kuzey Koreli bilgisayar korsanı Rim Jong-hyok hakkında bir iddianame yayınladı. İddianamede, Rim'in ABD merkezli hastanelere sızarak buradan elde ettiği fidye gelirleriyle dünya genelindeki ulusal güvenlik kuruluşlarına yönelik siber saldırılara finansman sağladığı belirtiliyor. Bu bağlamda, ABD Dışişleri Bakanlığı, Rim'in kimliğinin tespit edilmesine yardımcı olacak bilgiler için 10 milyon dolara kadar ödül teklif etti.
Kuzey Kore'nin Siber Faaliyetleri Artıyor
Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki araştırmalar, 2022'de Kuzey Kore'nin dijital para hırsızlığına yönelik faaliyetlerinin artış gösterdiğini ortaya koymuştu. Uluslararası analizciler, bu çalınan dijital varlıkların Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarına yeniden yönlendirildiğini iddia ediyor.