Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden Temsilciler Meclisi'ne Tepki

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Temsilciler Meclisi'ni seçim süreci konusunda tek taraflı hareket etmekle suçladı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 02:28
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 02:28

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden Temsilciler Meclisi'ne Tepki

Libya'da Seçim Sürecine Dair Tartışmalar Devam Ediyor

Libya Devlet Yüksek Konseyi, yeni hükümet kurulması için aday başvurularının başladığını duyuran Temsilciler Meclisi'ni (TM) tek taraflı karar almakla suçladı.

Yapılan yazılı açıklamada, Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin Kahire'de yapılan ve TM Başkanı Akile Salih, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Tekale'nin katıldığı 3'lü toplantının ardından yayımlanan ortak bildirideki siyasi çözüme bağlı olduğu ifade edildi.

Kahire'deki toplantıda yeni hükümet kurulması için bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varılamadığına vurgu yapıldı. Açıklamada, TM'nin 2015 tarihli Libya Siyasi Anlaşması'na aykırı olarak tek taraflı adımlar attığı belirtildi.

“TM'yi yeni bir başarısızlıkla sonuçlanacak tek taraflı kararlar almaktan kaçınmaya davet ediyoruz” ifadesi kullanıldı. Konsey, üzerinde uzlaşılan mekanizmalar oluşturulana kadar tek taraflı adımları dikkate almayacağını belirtti.

Seçim Çıkmazı Sürüyor

TM Başkanı Akile Salih, seçim sürecini yönetecek yeni birlik hükümetinin kurulması için başbakan adaylarının başvuru sürecinin başladığını duyurmuştu. Ancak Libya'da, uluslararası ve yerel kuruluşların çağrılarına rağmen, seçim kanunları üzerindeki belirsizlikler seçimlerin yapılmasını engelliyor.

Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, 6+6 Komitesi aracılığıyla seçim yasaları üzerinde anlaşmış olsa da, TM, bu yasaları onaylayarak resmi gazetede yayımladı. Ancak Devlet Yüksek Konseyi, TM'nin bu onayını reddetti ve yasalara uyulmasını talep etti.

İki kurum arasındaki anlaşmazlık, özellikle devlet başkanlığına adaylık şartları konusunda da belirginleşiyor. Devlet Yüksek Konseyi, asker veya çifte vatandaşlığı bulunan isimlerin (örneğin Halife Hafter) başkanlık seçimlerinde aday olamayacağını savunurken, TM bu şartın bir engel teşkil etmediği görüşünde.