Lidya Sikkeleri Türkiye'ye İade Ediliyor
Yunanistan'ın Kipi Sınır Kapısı'nda gerçekleştirilen şüpheli bir arama, M.Ö. 7'nci yüzyıldan M.Ö. 5'inci yüzyıla kadar uzanan 1055 Lidya sikkesinin ele geçirilmesine olanak tanıdı. Yunan makamları, bu eserlerin Türkiye'ye ait olduğunu belirleyerek iade sürecini başlattı.
Uzmanlar Tarafından Doğrulandı
Aralarında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde görevli Nümizmat Ülkü Devecioğlu ve Doç. Dr. Hüseyin Köker'in yer aldığı uzman ekip, gümüş sikkeleri tek tek inceleyerek, ilk kez Lidyalılar tarafından basılan sikkelerin de bulunduğunu tespit etti.
Sürecin Detayları
Yapılan titiz çalışmalar sonucunda, sikkelerin tamamının Anadolu kökenli olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda, Tarsus, Side, Aspendos ve Soli-Pompeiopolis gibi antik şehirlerde basılan sikkelerin örnekleri de bulundu. Bu bulgular, Türk ve Yunan makamları arasında iade sürecini hızlandırdı.
Tören ve İade Süreci
Yarın Atina Nümizmatik Müzesi'nde düzenlenecek törende, Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a bu değerli sikkeleri teslim edecek. İade edilen eserlerin, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı'nda gerekli bakım ve temizlik işlemleri yapıldıktan sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergileneceği belirtildi.
Önemli Sayısal Veriler
Bu yıl içinde iade edilen eser sayısı 1149 olurken, 2018 yılından itibaren toplam 8,953 eser, 2002 yılından itibaren ise 13,268 eser, ülkesine geri dönmüş bulunmaktadır.
Yunanistan'da kaçakçıların elinden kurtarılan ve Türkiye'ye ait olduğu tespit edilen Lidya medeniyetine ait 1055 sikke, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yarın teslim edilecek. Yunanistan'ın Kipi Sınır Kapısı'nda Yunan makamlarınca şüphe üzerine yapılan bir arama, M.Ö. 7'nci yüzyıldan M.Ö. 5'inci yüzyıla kadar süren tarih aralığında basılmış 1055 sikkenin ele geçirilmesini sağladı.