Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Macaristan, Komisyon Üyeliği İçin Varhelyi'yi Tercih Etti

Macaristan, AB Komisyonu'na üye önerme hakkını Oliver Varhelyi'den yana kullanarak, önceki adaylığını destekledi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 13:36
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 13:36

Macaristan, Komisyon Üyeliği İçin Varhelyi'yi Tercih Etti

Macaristan'dan Varhelyi'ye Destek

Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na üye önerme hakkını tekrar Oliver Varhelyi için kullandı.

Orban'ın Açıklamaları

Orban, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Son beş yıl boyunca Varhelyi, AB'nin komşuluk bölgesinde ve ötesinde olumlu etkiler yaratmış bir lider olduğunu gösterdi. Gelecek Komisyon'da da mükemmel bir performans sergileyeceğine inanıyorum," dedi.

Varhelyi'nin Geçmişi

Macar politikacı Oliver Varhelyi, 2019 yılındaki seçimlerin ardından Orban tarafından önerilmiş ve Ursula von der Leyen'in ilk kabinesinde "Genişlemeden Sorumlu Üye" olarak görev almıştı. Varhelyi'nin görevi süresince, AB'nin genişleme politikası bir takım eleştirilerle karşılaşmış, özellikle Batı Balkanlar'a yönelik somut ilerlemeler sağlanamamıştır.

AB Komisyonu Süreci

Üye ülkelerin her biri, AB Komisyonu için birer üye önerme hakkına sahiptir. 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen AB seçimlerinin ardından, Ursula von der Leyen, 18 Temmuz'da Avrupa Parlamentosu'ndan güvenoyu alarak ikinci dönemine başlamıştır. 25 Temmuz'da, üye ülkelere uygun gördükleri Komisyon üyelerini önermeleri amacıyla mektup göndermiştir.

Süreç tamamlandığında, von der Leyen yeni ekibini kuracak ve Avrupa Parlamentosu'ndan onay alan yeni Komisyon, görevine başlayacaktır.