Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Madencilik Sektörü Reform Bekliyor

Türkiye'deki madencilik sektörü, izin süreçlerinin hızlanmasını bekliyor. Öksüt Madencilik'ten David Bickford, reformların önemine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 27.04.2025 09:59
Güncelleme Tarihi: 27.04.2025 09:59

Madencilik Sektörü Reform Bekliyor

Madencilik Sektörü Reform Bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye'de altın üretiminin izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş gösterdiğini belirtti. Bickford, "Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reforma dönük hazırlıklara dikkat çekiyoruz. Bu reformların uygulanması, madencilik sektöründe önemli değişiklikler yaratacaktır," dedi.

İzin Süreçleri ve Altın Üretimi

Bickford, 2024'te Türkiye'nin toplam 32,2 ton altın üretimi hedeflediğini ve bu üretimin büyük bir kısmının izin süreçlerindeki zorluklar yüzünden etkilenebileceğini söyledi. "Türkiye'deki rezerv keşfinden üretime geçiş süreci ortalama 10 yıl sürüyor ve verilen 700 madencilik ruhatından yalnızca ikisi aktif madene dönüşüyor. Ayrıca yeni bir madencilik sahasının faaliyete geçebilmesi için 17 farklı kurumdan onay alınması gerekiyor," ifadesinde bulundu.

Öksüt Madencilik'in Katkıları

Bickford, 2024'te Öksüt Madencilik'in Türkiye'nin toplam altın üretiminin yüzde 19'unu karşıladığını ve bölge ekonomisine 60 milyon dolar katkı sağladığını belirtti. Şirketin Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan altın madeninin 4 yıl daha faaliyette kalmasının hedeflendiğini vurguladı.

Sosyal Sorumluluk Projeleri ve İstihdam

Bickford, maden faaliyetlerinin yanı sıra, şirketin bölgede yaklaşık 1400 kişiye istihdam sağladığının altını çizdi. Eğitim ve sağlık ağırlıklı olarak 258 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirtti. Ayrıca, kadınların ekonomik hayata katılımını destekleyen kooperatif projelerine de değindi.

İş Güvenliği İçin Yeni Teknolojiler

Bickford, iş sağlığı ve güvenliği konusunun önemine atıfta bulunarak, ilerleyen teknoloji ile bunu sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. "Yapay zeka, dijital dönüşüm ile iş güvenliği süreçlerini geliştiriyoruz. Bu sayede, iş güvenliği risklerini minimize etmeyi amaçlıyoruz," diye konuştu. Çalışanların güvenlik kültürünü benimsemesi için düzenlenen "İşte Güvenlik, Evde Güvenlik" eğitim programına da değindi.

Proaktif Yaklaşımlar

Herhangi bir uygunsuzluğun algılandığında müdahale ekiplerinin anında bilgilendirildiğini belirten Bickford, bu sistemin büyük kazaların önüne geçtiğini ekledi. Ayrıca, sahadan elde edilen verilerin yapay zeka destekli sistemlerle analiz edildiğini ve bu sayede risk haritaları oluşturularak gerekli önlemlerin alındığını sözlerine ekledi.

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, basın mensuplarına madencilik faaliyetlerine ilişkin...

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, basın mensuplarına madencilik faaliyetlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, "Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır." dedi.