Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mali'de Ordu ile Eski Tuareg İsyancıları Arasında Yeniden Çatışma

Mali'nin Cezayir sınırında ordu ve Tuareg isyancıları çatıştı, kayıplar yaşandı ve bölgedeki gerilim arttı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 14:39

Mali'de Ordu ile Eski Tuareg İsyancıları Arasında Yeniden Çatışma

Mali'de Ordu ile Tuareg İsyancıları Karşı karşıya

Mali'de, 2015 yılında silah bırakan eski Tuareg isyancıları ile Mali ordusu, Cezayir sınırında yeniden çatışmaya girdi. Mali ordusu, üç gün süren çatışmalar sonucunda, Cezayir sınırına yakın olan Tinzaouatene kasabasında teröristlere ait beş hedefin vurulduğunu duyurdu.

Çatışmaların Gelişimi

Mali ordusu, "terörist koalisyonuna" karşı sürdürülen şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirtmiş ve bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini vurgulamıştır.

Diğer yandan, Mali'nin kuzeyindeki grupların oluşturduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA), CSP-DPA olarak bilinen Azavad Halkının Savunması için Stratejik Çerçeve'nin bir sözcüsü olan Mohamed Elmaouloud Ramadane, Mali birliklerinin Rus Wagner askerleri eşliğinde devriye gezerken bozguna uğradığını, 10 askerin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda askerin yaralandığını bildirmiştir.

Taraflar Arasındaki İddialar

Çatışmalar 25 Temmuz’da başlamış ve ertesi gün Mali ordusu, iki askerin hayatını kaybettiğini, on askerin yaralandığını ve yirmi teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklamıştır. CSP-DPA yanlısı sosyal medya hesapları, Wagner askerlerine ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaşarak, çatışmalarda 30'dan fazla Wagner askerinin öldüğünü öne sürmüştür.

2015 Cezayir Anlaşması'nın Önemi

Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Gao ve Kidal gibi şehirlerdeki şiddet olaylarını sona erdirmek amacıyla Cezayir'in arabuluculuğunda imzalanan 2015 “Cezayir Barış ve Uzlaşı Anlaşması” önemli bir rol oynamıştır. Ancak, bu anlaşmanın uygulanması konusunda Mali ordusu ile CMA arasında giderek artan bir gerilim yaşanmıştır. Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) geçen yıl bölgeden çekilince, CMA'ya bağlı gruplar bu durumdan dolayı gerginlik yaşamıştır.

Son olarak, taraflar birbirlerini anlaşmaları ihlal etmekle suçlamakta ve 2015 tarihinde imzalanan anlaşmanın Mali tarafından Ocak 2024'te feshedileceği belirtilmektedir.