Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mali'de Ordu ve Tuaregler Arasında Şiddetli Çatışmalar

Mali'nin Tinzaouatene kasabasında ordu ve Tuareg isyancıları arasında yaşanan çatışmalarda ağır kayıplar bildirildi.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 18:15
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 18:15

Mali'de Ordu ve Tuaregler Arasında Şiddetli Çatışmalar

Mali'de Ordu ve Tuareg İsyancıları Arasında Çatışmalar

Mali'nin Cezayir sınırındaki Tinzaouatene kasabasında, ordu ile Tuareg isyancıları arasında meydana gelen çatışmalarda, çok sayıda askerin hayatını kaybettiği bildirildi. Mali Savunma Bakanlığı, bölgede 'terör koalisyonu'na karşı süren mücadelede büyük kayıplar yaşandığını duyurdu.

Çatışmaların Sebepleri

25 Temmuz 2023'te başlayan çatışmalar sırasında etkili bir kum fırtınası, terörist grupların daha rahat hareket edebilmesine neden oldu. Açıklamada, DEAŞ ve El Kaide destekli gruplarla birleşen 'terör koalisyonu'na karşı kayıpların arttığı ifade edildi. Ancak hayatını kaybeden asker sayısına dair net bir bilgi verilmedi.

Wagner Grubu ve İddialar

Rusya'dan gelen bazı Telegram hesaplarında, Mali ordusuyla birlikte hareket eden Wagner paralı askerlerinin 50 kadar kayıp verdiği öne sürüldü. "Razgruzka Wagnera" adlı Telegram kanalı, çatışmalarda grubun komutanı Sergey Şevçenko'nun da hayatını kaybettiğini belirtti.

Mali makamları, Wagner grubunun ülkede 1000 kadar unsuru olduğunu tahmin etmesine rağmen bunu açıkça doğrulamamaktadır.

Geçmişten Günümüze Gerilimler

2015 yılında, eski Tuareg isyancıları ile Mali ordusu arasında yapılan Cezayir Barış ve Uzlaşı Anlaşması, şiddet olaylarını sona erdirmek amacı taşımaktaydı. Ancak, 2022'de Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA)'nın çekilmesiyle birlikte, gerilim yeniden alevlenmiştir. CMA (Azavad Hareketleri Koordinasyonu), MINUSMA'nın boşalttığı kampların kendilerine ait olduğunu öne sürerek, Mali ordusunun bu bölgeleri işgal etmesine karşı çıkmıştır.

Taraflar, karşılıklı olarak anlaşmanın ihlal edildiğini belirtmiş ve 2015'te imzalanan anlaşma, Mali tarafından Ocak 2024'te feshedilmiştir.