
Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Toplandı
Marmara Denizi'ndeki kirlilik sorununu aşmak amacıyla oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında bir araya geldi.
Atık Su Arıtma Tesislerinin Önemi
Toplantıda, atık su arıtma tesislerinin yetersizliğinin yarattığı çevresel problemler üzerinde duruldu. Özellikle, denize kıyısı olan belediyelerin daha önce belirlenen eylem planında ileri biyolojik arıtma tesisi kurma yükümlülüklerini yerine getirmediği ifade edildi.
İklim Değişikliği ve Müsilaj Oluşumu
Bakan Yardımcısı Varank, toplantıda müsilaj oluşumunun temel sebeplerini üç başlık altında topladı. Bunlar; deniz sıcaklığındaki artış, denizin durağanlığı ve kirlilik. Kirliliğin özellikle azot ve fosfor kaynaklı olduğunu belirten Varank, ilk iki maddenin iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu ve bu sorunla mücadelenin zorluğunu vurguladı.
Çözüm Önerileri
Toplantının ana gündem maddeleri arasında arıtma tesislerinin ileri biyolojik özellikte inşa edilmesi ve mevcut tesislerin etkin çalıştırılması gerektiği yer aldı. Ayrıca, Susurluk Havzası gibi bölgelerde fitoremidasyon uygulamaları yapılarak ekosistem dostu balık avcılığı yöntemlerine geçiş yapılmasının önemi vurgulandı.
Toplantıda, biyolojik mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekilerek, yerli bakteri türleriyle yapılabilecek araştırmaların ele alınması gerektiği belirtildi.
Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.
Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.