Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

MASAK'tan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yeni Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi

MASAK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için şüpheli işlem bildirim rehberini güncelleyerek yeni standartlar belirledi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 10:00
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 10:00

MASAK'tan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yeni Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi

MASAK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Yeni Düzenlemeler Getirdi

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının şüpheli işlem bildirimi süreçlerini düzenleyen rehber ve form üzerinde önemli güncellemeler yaptı. Güncellenmiş rehber, kripto varlık işlemlerine yönelik daha etkili bir kontrol mekanizması sağlayacak.

Yeni Şüpheli İşlem Bildirim Formu

MASAK'ın internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun" çerçevesinde, yükümlülerin MASAK'a şüpheli işlem bildirimlerinde bulunmaları zorunlu hale getirildi. Güncellenen rehber, sektör temsilcilerinin önerileri doğrultusunda geliştirilmiştir.

Kapsayıcı ve Esnek Bir Sistem

Yeni rehberle birlikte, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için hazırlanan şüpheli işlem bildirim formu, sadeleştirilerek güncel finansal teknolojileri kapsamaya uygun bir hale getirildi. Formda, sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak yeni şüpheli işlem türleri ve bildirim kategorileri eklendi.

Teknolojik Yenilikler ve Güvenlik

MASAK, ayrıca şüpheli işlem bildirimlerini elektronik ortamda kolaylaştırmak amacıyla "Masak Online 2.0" sistemini tanıttı. Bu yeni sistem, hem erişim güvenliğini artırmakta hem de kullanıcıların bildirim süreçlerini hızlandırmaktadır.

Uygulama Tarihi

26 Temmuz itibarıyla, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamındaki gereklilikleri yerine getiren kripto varlık hizmet sağlayıcıları, yeni rehberde belirtilen usul ve esaslara uygun şekilde şüpheli işlem bildirimlerini gerçekleştirilecek.