Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mecdel Şems Cenaze Töreninde İsrailli Bakanlar Protesto Edildi

Mecdel Şems'te düzenlenen cenaze törenine katılan İsrailli bakanlar, Dürzi topluluğunun tepkisiyle karşılaştı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 14:35
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 14:35

Mecdel Şems Cenaze Töreninde İsrailli Bakanlar Protesto Edildi

Mecdel Şems'teki Cenaze Töreni

İsrail'in kontrolündeki Golan Tepeleri'nde yer alan Mecdel Şems beldesinde, 27 Temmuz'da gerçekleşen roket saldırısında hayatını kaybedenler için bir cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine katılan İsrailli bakanlar, Dürzi topluluğundan gelen protestolarla karşılaştı.

Dürzi Liderlerin Çağrısı

Dürzi İdaresi Forumu Başkanı Yasir Gadban, hükümete gönderdiği yazıda, siyasilerin hayatını kaybedenlerin cenazesine katılmamalarını ve olayı siyasi bir mesele haline getirmemelerini istedi. Gadban, cenaze töreninin geleneklere uygun, sakin bir şekilde gerçekleşmesini talep etti.

Protestoların Yükselmesi

Ancak, yoğun protestolarla karşılaşan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve diğer bakanlar, halkın tepkisini üzerinde hissetti. Bazı vatandaşlar, bakanlara "Buradan git, seni Golan'da istemiyoruz, suçlu." diyerek tepki gösterirken, başka bir kişi ise "Biz huzur istiyoruz ama alamıyoruz. Sözlerinizden bıktık." ifadelerini kullandı.

Olayların Arka Planı

Mecdel Şems'teki roket saldırısında 12 kişi hayatını kaybetmiş, 35 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu, roketin Lübnan'ın güneyinden ateşlendiğini belirtirken, Lübnan Hizbullahı ise saldırıyla ilgileri olmadığını ifade etti.

İsrail Başbakanı'ndan Açıklama

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının ardından "İsrail, bu ölümcül saldırıyı unutmayacak. Hizbullah bedelini ödeyecek." açıklamasında bulundu.

Demir Kubbe İddiaları

Öte yandan, saldırıdan hemen önce sirenlerin çaldığı belirtilirken, roketin İsrail ordusuna ait Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından fırlatıldığı iddiaları gündeme geldi.

Bir bölge sakini, roketin Demir Kubbe bataryalarının bulunduğu yöreden geldiğini aktardı. Bu iddialar, bölgedeki halk arasında tartışmalara neden oldu.